14.6 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 16:46

Canada nu va recunoaște noul guvern de la Kabul

spot_img

Premierul Canadei, Justin Trudeau a declarat, marţi, că Ottawa nu va recunoaşte guvernul pe care îl vor forma talibanii în Afganistan, deoarece îi consideră o ”organizaţie teroristă”, transmite EFE.

Trudeau le-a cerut insurgenţilor care controlează Afganistanul, să garanteze liberul acces către aeroportul internaţional din Kabul.

Acesta a amintit că talibanii au înlocuit ”cu forţa” un guvern ales în mod democratic, prin urmare, potrivit legilor canadiene, insurgenţii reprezintă ”o organizaţie teroristă”.

Justin Trudeau a adăugat că, în prezent, obiectivul autorităţilor canadiene este scoaterea din Afganistan a tuturor acelora care se tem pentru siguranţa lor. 

”Talibanii trebuie să garanteze că oamenii au acces liber pentru a ajunge la aeroport”, a spus premierul Trudeau.

Canada a anunţat, vineri, că va acorda azil unui număr de 20.000 de afgani, în marea lor majoritate persoane ale căror vieţi sunt în pericol după prăbuşirea guvernului afgan, de la jurnalişti, activişti şi apărători ai drepturilor omului şi până la membrii unor minorităţi.

Mii de traducători şi alte tipuri de personal afgan, împreună cu familiile lor, care din 2001 au colaborat cu forţele militare şi diplomatice canadiene staţionate în Afganistan, vor fi primiți în Canada.