10.9 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 18:01

Canada, în alertă după difuzarea unei înregistrări video jihadiste

spot_img

În înregistrarea video, musulmanii canadieni sunt îndemnați să vină să se alăture jihadului

 jihadisti

 

Guvernul canadian și-a reafirmat duminică hotărârea de a lupta împotriva “flagelului terorist” din Irak, câteva ore după un apel al unui jihadist canadian pentru comiterea de atacuri izolate pe teritoriul Canadei sau pentru ca musulmanii să se alăture jihadului, transmite AFP.

“Terorismul constituie o amenințare reală și serioasă pentru canadieni și trebuie să rămânem vigilenți”, a declarat ministrul securității publice, Steven Blaney, care a adăugat că astfel se justifică participarea forțelor armate canadiene “la coaliția care desfășoară în prezent lovituri aeriene” contra organizației Statul Islamic (SI).

Centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste (SITE) a publicat duminică o înregistrare video în care un cetățean canadian lansează un apel pentru comiterea de operațiuni de represalii la loviturile aeriene ale guvernului canadian.

Postul canadian de televiziune CBC a informat duminică seară că John Maguire, care și-a luat numele de “Abu Anwar al-Canadi”, s-a alăturat luptătorilor SI în Siria în ianuarie 2013.

El face parte dintre cele 145 de persoane înscrise pe lista canadienilor plecați în Orientul Mijlociu pentru a intra în rândurile jihadiștilor sau care au încercat să plece înainte ca pașaportul să le fie confiscat de autoritățile de la Ottawa.

Martin Couture-Rouleau, care pe 20 octombrie a lovit intenționat cu mașina sa un militar canadian într-o parcare din Saint-Jean sur Richelieu (Québec), a încercat să plece în Orientul Mijlociu. El făcea, de asemenea, parte de pe această listă și în luna iulie i s-a retras pașaportul.

În înregistrarea video, John Maguire îi îndeamnă pe musulmanii canadieni să vină să se alăture jihadului ori să comită acțiuni izolate în Canada și “să urmeze exemplul fratelui Ahmad Couture”.

Convertit la islam în urmă cu un an, Martin Couture-Rouleau și-a luat numele “Ahmad” și răspândea teorii jihadiste, atât în rândurile cunoscuților, cât și pe internet. De altfel, câteva minute după gestul său, el a sunat la poliție pentru revendica acțiunea criminală înainte de a fi împușcat de forțele de securitate.