13 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 16:59
No menu items!

Canada denunţă o responsabilitate rusă în urma prăbuşirii zborului MH17 în Ucraina

spot_img

Premierul canadian s-a declarat “bulversat şi întristat” de catastrofa aeriană

malaysian avion

Premierul canadian Stephen Harper a apreciat joi seara că Rusia este “sursa conflictului actual în regiune”, în estul Ucrainei, unde un avion aparţinând companiei Malaysian Airlines care efectua zborul MH17 s-a prăbuşit, probabil doborât de o rachetă, potrivit AFP.

Nu ştim încă cine este responsabil de acest atac, dar continuăm să condamnăm actele de agresiune militară comise de către Rusia şi ocuparea ilegală a Ucrainei (…) ca aflându-se la originea actualului conflict din regiune“, a declarat Stephen Harper, citat într-un comunicat.

Avionul de tip Boeing 777, care a plecat de la Amsterdam către Kuala Lumpur, a fost doborât cu o rachetă de tip sol-aer, potrivit unor oficiali americani, fără să se poată preciza, în acest stadiu, originea tirului. Avionul s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei, într-o zonă aflată sub controlul separatiştilor proruşi.

Şeful Guvernului canadian s-a declarat “bulversat şi întristat” de această catastrofă aeriană, notând că printre cele 298 de victime se află un cetăţean canadian.

Canada a oferit un ajutor în vederea stabilirii circumstanţelor şi originii prăbuşirii, a mai anunţat Harper.

Vicepreşedintele departamentului european al companiei Malaysia Airlines a anunţat, în noaptea de joi spre vineri, naționalitățile celor identificați de la bordul avionului prăbuşit în Ucraina.

La bordul aeronavei au fost 283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului. Au fost identificați 154 de olandezi, 27 de australieni, 23 de malaysieni, 11 indonezieni, 6 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi şi 1 canadian. Naţionalitatea a peste 50 de persoane urmează să fie stabilită.

D.M.