19.6 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024 - 16:07
No menu items!

Canada: a fost descoperită o rețea de trafic de persoane care aducea români

spot_img

 

 

canada, trafic de persoane

Autorităţile canadiene pretind că au aflat de existența unei rețele de trafic de persoane, care a facilitat intrarea în Canada trecând prin Mexic a unui număr mare de români care cereau statutul de refugiat în zona Toronto.

Traseul indicat de către traficați pornea din Mexic, trecea prin Texas şi ajungea în zona Toronto, iar sumele percepute pentru înlesnirea trecerii în Canada erau cuprinse între 10.000 şi 30.000 de dolari. Aceste sume erau de multe ori prea mari pentru a fi achitate, unii dintre români râmânând datori traficanților care, ulterior ii forțau să aplice pentru ajutoare sociale sau să comită infracţiuni minore.

Potrivit cifrelor puse la dispoziție de Oficiul pentru Imigraţie şi Refugiaţi numărul de solicitări de acordare a statutului de refugiat din partea cetăţenilor români a crescut, rețeaua fiind suspectată în acest sens. Cele mai multe cereri vin din partea unor persoane de etnie romă, care susțin că se confruntă cu persecuţii în ţara lor de origine.

Rețeaua a fost descoperită în timpul interviurilor cu persoanele care au apelat la serviciile sale, mare parte români, din același oraș. În urmă cu două săptâmâni, dube care transportau cetățeni români au trecut frontiera la Stanstead, Quebec, fără a opri, sursele pretinzând că persoanele fuseseră traficate în Canada prin Cancun.

Gina Csanyi-Robah, directorul executiv al Centrului Comunităţii Rome din Toronto, este rezervată însă în privința acestui aspect,  ea spunând  că nu a auzit despre nicio reţea de trafic de persoane din România și că incidentul pare realizat de amatori.

Descoperirea reţelei de trafic de persoane a fost făcută în urma încercării  autorităților canadiene de a face față unui număr ridicat de solicitări de obținere a statutului de refugiat din Europa de Est.