23.6 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 18:05

Campanie anti-contrabandă în NV țării, zona cu cea mai mare creștere a pieței negre a țigărilor

spot_img

contrabanda-tigari

Prima campanie din Transilvania împotriva contrabandei cu țigarete a fost lansată marți la Oradea, în contextul în care zona de nord-vest a țării a înregistrat recent cea mai mare rată de creștere a acestui indicator, comparativ cu restul regiunilor.

Comerțul ilicit cu țigarete a înregistrat, în septembrie, o creștere de 8,6% în această zonă, potrivit datelor companiei de cercetare Novel Research.

Campania se numește ”faracontrabanda.ro, în sprijinul autorităților” și este coordonată de Euromonitor Business Consulting Services și Agenția Pastel, cu sprijinul producătorului JTI.

”Cota de piață a comerțului ilicit în regiunea Nord-Vest este de 22,1%, pe locul al treilea după regiunile Vest (30,1%) și Nord-Est (29,3%).

În țările vecine, care nu sunt membre ale UE și care aplică alt sistem de taxare, prețul unui pachet de țigarete este de 5-6 ori mai mic decât în România.

Mesajul principal al campaniei se referă la profitul imens realizat de rețelele de contrabandiști: ”Tu ai făcut primul milion? Din banii tăi, contrabandiștii au reușit deja! Nu sprijini contrabanda cu țigarete!“.

”Contrabanda prejudiciază societatea în ansamblu, prin diminuarea încasărilor bugetare, ceea ce conduce, implicit, la insuficienta finanţare a proiectelor sociale şi economice ale statului, dar şi la practicarea unei concurenţe neloiale şi distorsionarea mediului de afaceri”, a declarat Florin Coman, reprezentantul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu-Marmației.

În zona de nord-vest autoritățile au constatat implicarea ”constantă” a cetăţenilor din localităţile situate în imediata apropiere a frontierei cu Ucraina în contrabanda cu ţigarete peste frontiera verde, aceasta fiind o sursă de venit important.

În 2012 și 2013, au fost confiscate 4,26 milioane de pachete de țigarete în această zonă. La nivel național, piața neagră a ţigaretelor este de aproximativ 15%.

Vlad Bârleanu