1.1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023 - 17:56
No menu items!

Camionagiii est-europeni, ”exploatați pe bani puțini”

spot_img

Aproximativ 750 de şoferi de camion şi 50 de camioane au protestat marţi la Bruxelles răspunzând apelului lansat de Federaţia Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF) care cere denunţarea “dumpingul social” şi “concurenţa neloială” a camionagiilor din ţările Europei de Est.

Camionagiii veniţi din nouă state europene au participat marţi la un protest organizat în capitala Belgiei,  între sediile Parlamentului şi Comisiei Europene.

“Meseria de camionagiu este pe cale să se schimbe, sunt din ce în ce mai puţini salariaţi francezi deoarece patronii fac din ce în ce mai des apel la şoferii din est, care câştigă în medie 250 de euro pe lună, 700 de euro dacă sunt incluse şi primele, faţă de 2 000 de euro în cazul unui şofer din Europa Occidentală”, a declarat Patrice Huart, secretarul Federaţiei generale a lucrătorilor din transporturi din cadrul sindicatului francez CFDT.

Potrivit lui Patrice Huart, camionagii din Polonia, Bulgaria şi România “dorm în cabinele lor şi gătesc lângă camioanele lor”. În plus, mulţi dintre ei nu respectă reglementările europene în materie de timp de repaus. “Aceşti şoferi sunt exploataţi”, susţine Jean-Louis Mostaert, un şofer din nordul Franţei.

Secretarul general al ETF, Eduardo Chagas, consideră că situaţia se agravează în prezent. “Am face progrese dacă regulile europene ar fi aplicate. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple ar trebui ca statele membre să aplice mijloacele necesare, dar nu o fac la fel ca şi Comisia Europeană”, spune Eduardo Chagas. Acesta nu a exclus derularea unor acţiuni mai dure pentru a atrage atenţia responsabililor asupra problemelor din sector.