10.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 18:51
No menu items!

Cameron: Rusia riscă noi sancțiuni

spot_img

Ucraina a anunţat cu o zi înainte că se pregăteşte de luptă, ca reacţie faţă de o concentrare a unor trupe în această regiune, confirmată de NATO

 David Cameron

Rusia riscă noi sancţiuni dacă nu se angajează în soluţionarea conflictului din Ucraina, a declarat vineri premierul britanic David Cameron, apreciind că acţiunile Moscovei sunt “inacceptabile”, informează AFP.

Într-un discurs susţinut în Parlamentul de la Canberra, Cameron a declarat că sancţiunile impuse până în prezent de către occientali au impact asupra economiei ruseşti.

„Acțiunile Rusiei sunt inacceptabile”, a declarat jurnaliștilor premierul britanic, înainte de a pleca la Brisbane pentru summitul șefilor de stat și de guvern din cadrul G20, la care va participa și președintele rus Vladimir Putin.

„În cazul în care Rusia va adopta o abordare pozitivă față de libertatea și responsabilitatea Ucrainei, aceste sancțiuni ar putea ridicate”, a adăugat el.

Dar “dacă Rusia continuă să înrăutăţească situaţia, aceste sancţiuni ar putea să se intensifice. Atât de simplu este”, a subliniat Cameron.

Rusia a reafirmat joi că nu are trupe în estul Ucrainei, o regiune aflată pe mâna separatiştilor proruşi.

Ucraina a anunţat cu o zi înainte că se pregăteşte de luptă, ca reacţie faţă de o concentrare a unor trupe în această regiune, confirmată de NATO, ce provoacă temeri cu privire la reluarea ostilităților, după două luni de armistiţiu fragil.

Purtătoarea de cuvânt a Departaentului de Stat, Jennifer Psaki, a declarat miercuri că Washingtonul “continuă să coopereze” cu Uniunea Europeană (UE) în vederea impunerii unor eventuale noi sancţiuni Rusiei.

În schimb, cancelarul german Angela Merkel a declarat marţi că UE, care urmează să examineze această problemă pe 17 noiembrie, nu prevede noi măsuri împotriva Rusiei, altele decât o extindere a listei cu lideri proruşi ucraineni vizaţi de sancţiunile deja aprobate.

Rusia este acuzată de Kiev și Occident pentru degradarea situației în estul Ucrainei unde acordul de încetare a focului instaurat la începutul lunii septembrie este pe cale să se rupă. Peste 4.000 de persoane au fost ucise deja în această zonă de conflict de la începutul ostilităților în luna aprilie.