4.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 17:09
No menu items!

Cameron refuză „strategia” lui Băsescu și aprobă o centrală nucleară cu tehnologie din Franța și bani din China

spot_img

cameron basescu

Guvernul de la Londra a anunțat recent încheierea unui acord pentru construirea unei centrale nucleare în Marea Britanie, cu aproape 40% finanțare din China și cu tehnologie franceză, pe un model care a încins scena politică din România în această vară.

Centrala nucleară va fi construită în regiunea Somerset (sud-vest), pentru a compensa producția de hidrocarburi în declin, din Marea Nordului, și scoaterea din uz a centralelor electrice vechi.

Premierul britanic David Cameron a declarat că nu se vor investi bani publici în construcția acestei centrale, însă există garanții pentru un preț minim la vinderea energiei în piață.

Investiția totală este estimată la 16 miliarde de lire sterline (25 mld. $). Consorțiul este format din compania franceză EDF (40-50%), compania franceză Areva – care va asigura tehnologia (10%) și companiile China General Nuclear Corporation (CGN) și China National Nuclear Corporation (CNNC) (30-40%). Variațiile depind de posibilitatea ca alți investitori interesați să preia maximum 15% din acțiuni.

Acordul a fost anunțat după ce, săptămâna trecută, ministrul de finanțe George Osborne a anunțat că firmele din China vor putea să investească în proiecte nucleare din Marea Britanie.

În luna iulie, disputa continuă dintre președintele Băsescu și premierul Ponta a avut un episod axat pe posibilitatea ca reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă să fie finalizate cu bani din China.

Aflat într-o vizită în China, Victor Ponta a declarat că a discutat cu o mare companie chineză despre implicarea în investiția de la Cernavodă, fiind dispus să cedeze pachetul majoritar de acţiuni pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4.

În replică, Traian Băsescu l-a criticat dur pe Victor Ponta, afirmând că un parteneriat în domeniul nuclear între România și China este imposibil, din pricina tehnologiilor diferite.

”Măi omule, câtă minte trebuie să-ți lipsească să nu înțelegi că avem tehnologii diferite?”, a spus Băsescu.

Ulterior, Ponta l-a acuzat pe Băsescu de ”dezinformare”, explicând că discuțiile cu oficialii chinezi s-au axat doar pe ideea investiției de capital în compania de proiect, nu pe furnizarea de tehnologie, adică exact modelul aplicat acum de Marea Britanie.

Vlad Bârleanu