11.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 7:35
No menu items!

Cameron șantajează UE pe tema ”migrației” din noile state membre

spot_img

Cele mai vizate grupuri de politica Partidului Conservator sunt polonezii, românii și bulgarii

David Cameron

Premierul britanic David Cameron a sugerat vineri că ar putea susține ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în cazul în care Comisia de la Bruxelles îl împiedică să restricționeze accesul ”migranților” din interiorul UE la ajutoarele sociale, dar s-a declarat încrezător că nu se va ajunge la așa ceva, potrivit agenției Reuters.

Într-un discurs de relansare a campaniei electorale pentru alegerile din mai 2015, Cameron s-a referit la limitarea unor beneficii precum ajutoarele pentru locuințe sau scutirile de taxe.

Această abordare nu este bine primită de alți lideri ai statelor UE, astfel încât Cameron s-a referit la schimbări ale tratatelor UE, care, în prezent, garantează libertatea de mișcare.

În cazul în care va fi re-ales, Cameron a promis că va renegocia apartenența Marii Britanii la UE, înainte de a organiza un referendum în 2017, pe tema menținerii în UE.

”Voi negocia pentru a reduce migrația în UE și voi face din reforma sistemului social un element esențial al renegocierii. Dacă voi avea succes în aceste negocieri, așa cum am spus, voi face campanie pentru rămânerea Marii Britanii într-o Uniune reformată. Dar, dacă îngrijorările noastre nu vor fi băgate în seamă și nu vom putea pune relația noastră cu UE pe baze mai bune, atunci desigur că nu exclude nimic”

David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii

Sondajele de opinie arată că imigrația este cea mai mare îngrijorare pentru britanici, pentru că pune o presiune de neacceptat asupra școlilor, spitalelor și sistemului de ajutoare sociale. Cei care susțin sistemul actual arată că majoritatea celor care vin sunt est-europeni tineri, care muncesc, își plătesc taxele și nu apelează la ajutoare. Această temă a dus la creșterea popularității partidului extremist UKIP.

Cameron a explicat că vrea să impună un sistem prin care migranții din UE care au un loc de muncă să aștepte patru ani până să poată avea acces la ajutoare sociale, iar migranții din UE care sunt șomeri să nu fie deloc eligibili pentru vreun ajutor. Alocațiile pentru copiii care locuiesc în afara Marii britanii ar urma să fie blocate, iar șomerii care nu își găsesc de lucru în maximum șase luni ar urma să fie obligați să părăsească țara. De asemenea, cetățenii statelor care vor adera la UE ar urma să fie blocați de la accesul pe piața muncii până la momentul la care economiile din care provin ar ajunge la un nivel de convergență acceptabil.

Asemenea schimbări ar avea nevoie de acordul statelor UE.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a afirmat: ”Acestea sunt ideile britanicilor și sunt parte a dezbaterii. Va trebui să le discutăm calm și cu grijă. Autoritățile naționale pot să lupte împotriva abuzurilor din sistem și UE permite acest lucru”.

Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a decis la începutul lunii noiembrie că statele membre pot refuza să acorde ajutoare sociale către cetățeni din alte state membre, caz care a pornit de la litigiul dintre o româncă și o instituție publică locală din Leipzig, Germania. Astfel, principiul de bază este că principiul de bază că solicitanții nu trebuie să devină o „sarcină excesivă” pentru sistemul de asistență socială din țara gazdă.

Această decizie îi dă lui Cameron spațiu de manevră, comentează jurnaliștii de la Reuters.