25.7 C
București
marți, 21 mai 2024 - 18:34
No menu items!

Camera foto care distinge literele de pe un avion, la peste 18 kilometri distanță

spot_img

Canon a anunțat elaborarea unui senzor are încorporează aproximativ 250 de milioane de pixeli

Canon a anunțat elaborarea unui senzor CMOS de mărime APS-H (aproximativ 29,2 x 20,2 mm), care încorporează aproximativ 250 de milioane de pixeli (19.580 x 12.600 de pixeli), cel mai mare număr de pixeli din lume  pentru un senzor CMOS cu dimensiuni mai mici decât un senzor full-frame de 35 mm. Senzorul permite filmarea video cu un număr ultra-ridicat de pixeli, la o viteză de cinci cadre pe secundă.

Odată instalat într-o cameră foto, noul senzor a reușit să surprindă imagini care au permis citirea inscripției de pe un avion care zbura la o distanță de aproximativ 18 kilometri de locația din care s-a făcut fotografia.

În cazul senzorilor CMOS, creșterea numărului de pixeli are ca rezultat creșterea volumului semnalului, ceea ce poate cauza probleme, precum întârzieri ale semnalului și ușoare discrepanțe de sincronizare. Însă, în ciuda numărului excepțional de mare de pixeli, noul senzor CMOS elaborat de Canon obține o viteză ultra-ridicată de citire a semnalului, de 1,25 miliarde de pixeli pe secundă – o reușită posibilă datorită unor progrese precum miniaturizarea circuitelor și tehnologia îmbunătățită de procesare a semnalului. Prin urmare, senzorul permite filmarea video cu un număr ultra-ridicat de pixeli, la o viteză de cinci cadre pe secunda.

Înregistrarile video surprinse de camera dotată cu senzorul CMOS de aproximativ 250 de megapixeli au atins un nivel al rezoluției de aproximativ 125 de ori mai mare decât Full HD (1.920 x 1.080 pixeli) și de aproximativ 30 de ori mai mare decât 4K (3.840 x 2.160 pixeli).

Canon ia în considerare aplicațiile acestei tehnologii în domeniul instrumentelor specializate de supraveghere și prevenirea infracțiunilor, al instrumentelor de măsurare de rezoluție ultra-înaltă și a altor echipamente industriale, precum și în domeniul exprimării vizuale.