10.1 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 11:17
No menu items!

Camarila primarului din Râmnicu Vâlcea, judecat în stare de arest pentru corupție

spot_img

francu_facebook_1840097649

Sursa Zilei a obținut informații extrem de interesante despre „ingineriile” făcute de primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian-Valentin Frâncu, reţinut, în 25 aprilie 2013, de DNA, și trimis în judecată, în stare de arest, o lună mai târziu, sub acuzația de luare de mită.

Denunţătorul lui Emilian Frâncu este Sorin Dragoş Popescu, arhitect din Bucureşti, care obţinuse un contract de proiectare pentru obiectivul ,,Reorganizare şi amenajare a spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea”, în valoare de 180.000 euro. „Comisionul” solicitat a fost de 20.000 euro. Până la negocierea acestuia, primarul ceruse funcţionarilor Direcţiei Economice, coordonată de Ion Lepădat, să suspende plăţile.

„Comisionul” a fost dat de arhitect Aurorei Constantinov, director al firmei Regal SRL Râmnicu Vâlcea, care deţine televiziunea Vâlcea 1, controlată de primarul Emilian Frâncu prin interpuşi.

Potrivit anchetei DNA, primarul suspendat s-a înconjurat, pe lângă consilierii locali Costel Bogdan Pruteanu, Adrian Iulian Panduraşu  şi Liviu Boban, de un impresionant dispozitiv de consilieri personali care, oficial, nu erau remuneraţi şi al căror număr a oscilat periodic, într-un nucleu de bază putând fi incluşi: Tudor Şindrilaru  (consilier pe probleme de urbanism), Eugen Scarlat (om de afaceri şi fost director la societatea Distrigaz Oltenia Sucursala Vâlcea şi la Centrul Expoziţional SEACA), Dragoş Alexandru Decuseară, fiul fostului parlamentar Jean Decuseară, Marius Sima (om de afaceri, numit şef al C.A. al societăţii de transport local ETA S.A. Râmnicu Vâlcea), Tudor Valer  (membru C.A. al S.C. ETA S.A. Râmnicu Vâlcea), Ion Ionescu  şi Daniel Bădescu, ultimii doi fiind consilieri personali numiţi prin dispoziţie a primarului.

Interesele grupului de consilieri personali erau satisfăcute prin impunerea unor societăţi „agreate” în obţinerea de contracte în cadrul unor licitaţii publice incorecte sau prin atribuire directă, respectiv prin susţinerea unor persoane pentru obţinerea de funcţii de conducere la societăţile comerciale subordonate consiliului local.

  • Eugen Scarlat a încercat pe parcursul anului 2012, să obţină postul directorului Cristian Jianu  la APAVIL S.A. Acesta a obţinut un nou mandat de director, în ciuda faptului că între acţionarii principali ( C.J. Vâlcea – Ion Câlea, C.L. Râmnicu Vâlcea – viceprimar Gigi Ion Matei) şi grupul de consilieri locali dar şi judeţeni din jurul lui Emilian Frâncu, există disensiuni în ce priveşte alegerea unor noi membri ai consiliului de administraţie APAVIL. Astfel, înregistrarea la Registrul Comerţului a noului Consiliu de Administraţie, numit prin Hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor nr. 6 din 24.05.2013, a fost atacată în contencios administrativ de conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Comunitară APA Vâlcea, reprezentată de Ion Câlea, preşedintele C.J. Vâlcea, şi Răzvan Ionescu – director executiv.

Potrivit unor surse din cadrul Consiliului Județean, „acţiunile de impunere a unor persoane obediente în noua structură a consiliului de administraţie influenţează negativ situaţia economică a APAVIL, prin prisma imposibilităţii de accesare a fondurilor de cofinanţare asigurate printr-un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în contextul implementării aplicaţiei „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Vâlcea“.

Acţiunile în cauză pot bloca derularea proiectului întrucât B.E.R.D. a condiţionat eliberarea tranşelor din împrumutul contractat de APAVIL, iniţial, de numirea noilor membri ai CA şi, ulterior, de reglementarea situaţiei noului CA.

Miza este reprezentată de controlul asupra implementării proiectului cu fonduri europene prin POS Mediu „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Vâlcea“. Proiectul, cu o valoare totală de 516.536.067 lei (122.509.325 euro cu TVA) şi perioadă de implementare de trei ani, începând cu 24 octombrie 2011, vizează reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din Râmnicu Vâlcea, Călimăneşti, Olăneşti, Băbeni şi a fost împărţită în mai multe componente, pentru execuţie urmând a fi încheiate, în total, 11 contracte de lucrări şi 2 de servicii.

  • Bogdan Pruteanu, patron al lanţului de cafenele ,,Esentzza”, din Râmnicu Vâlcea, a intrat în consiliul local în anul 2011, după ce i s-a retras sprijinul unui alt consilier local şi a fost reconfirmat pentru un nou mandat de consilier local, ca membru al staff-ului lui Emilian Frâncu. Deși este acţionar la Razexim SRL şi Crystal Zone SRL, Pruteanu susține firma Diatel SRL pentru obținerea de contracte cu bani publici.

Firma Diatel, patronată și administrată de Costin Roşu, a obţinut mai multe contracte de prestări servicii cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, prin atribuire directă.

În anul 2012, societatea menţionată a obţinut un număr de 4 contracte în valoare totală de 130.755,13 lei constând în lucrări de reparaţii, dintre care două, având ca obiect reparaţii la Şcoala nr. 13 din Râmnicu Vâlcea, au fost divizate pentru a nu se depăşi pragul de 15.000 euro peste care se impunea obligatoriu organizarea de licitaţie publică. Trebuie spus că Bogdan Pruteanu și Costin Roşu au fost asociaţi în firma Inter Top Construct S.R.L. Râmnicu Vâlcea fiecare cu 50% aport social, dizolvată în data de 30.03.2010, înainte ca cel din urmă să preia mandatul de consilier local. Interesant este și că, înainte de 2012, Diatel S.R.L. Râmnicu, firmă al cărei obiect principal de activitate sunt telecomunicaţiile, nu a avut contracte cu Primăria Râmnicu Vâlcea.

  • Adrian Iulian Panduraşu, aflat la al doilea mandat de consilier local, cunoscut ca tânăr om de afaceri, este, potrivit unor surse din Consiliul Local, persoana de încredere a lui Emilian Frâncu, având un rol de secretar personal, ce presupunea sortarea şi rezoluţionarea documentelor din mapa primarului fapt ce a produs nemulţumiri în rândul funcţionarilor publici care se aflau în incapacitatea de a-şi îndeplini sarcinile profesionale din cauza unor neconcordanţe generate de neprofesionalismul afişat de primar şi consilierii săi.

După ce au obţinut mandatele de consilieri locali, Adrian Iulian Panduraşu şi Costel Bogdan Pruteanu   au fost numiţi în consiliile de administraţie a şase unităţi şcolare (Hotărârea Consiliului Local nr. 183/32 din 12. 07.2012). La scurt timp, cei doi au cerut în cadrul şedinţelor consiliilor de administraţie ca achiziţiile publice să fie realizate doar prin intermediul anumitor firme, respectiv Roxicom S.R.L. (produse de papetărie, birotică, manuale), Govora Com Management S.R.L. (instalaţii şi accesorii sanitare, gresie, etc.) S D S Group S.R.L. Bucureşti (plite şi alte produse pentru bucătării/cantine).

Cel puțin în privința firmei Govora Com Management S.R.L. Bucureşti (căreia, la 3 iulie 2012, i-a fost schimbată fosta denumire GOVORA COM SRL şi sediul din Râmnicu Vâlcea în Bucureşti) este justificat interesul manifestat de Iulian Pandurașu – asociaţi şi administratori ai firmei sunt părinţii săi, Adrian şi Liliana Panduraşu, iar, în calitate de consilier local, s-a aflat şi în conflict de interese, în condiţiile în care pe declaraţia sa de avere, din în anul 2011, apar beneficii obținute şi ca director al societăţii.

Unul dintre contractele pe bani publici, obținute de Govora Com, a fost cel din 23 iunie 2011, în valoare de 153.820 lei, dar completat prin mai multe acte adiţionale, încheiat cu APAVIL S.A.

Şi după obţinerea unui alt mandat de consilier local în 2012, Govora Com S.R.L., devenită Govora Com Management S.R.L., a fost unul dintre furnizorii de materiale de construcţii pentru APAVIL S.A., DIRECŢIA ADMINISTRAŢIA DOMENIULUI PUBLIC şi societatea comercială PIEŢE PREST S.A. subordonate consiliului local, dar şi de produse de curăţenie şi instalaţii sanitare către unităţi şcolare din Râmnicu Vâlcea, subvenţionate tot de administraţia locală, dar fără a se mai încheia contracte.

  • Tudor Şindrilaru s-a implicat, din poziţia de fost consilier pe probleme de urbanism al primarului, în reorganizarea traficului în municipiu, astfel că, în cursul lunilor martie – mai 2013, s-au modificat de trei ori sensurile de circulaţie, situaţie care a generat un număr ridicat de accidente. Ca urmare, viceprimarul Gigi Matei, după preluarea atribuţiilor de primar (în 11 mai 2013, după arestarea lui Emilian Frâncu) a dispus, în urma unei analize cu Poliţia Râmnicu Vâlcea, revenirea la modul în care era organizat traficul înainte de intervenţia lui Şindrilaru.

Tudor Şindrilaru a prestat activităţile în baza contractului ,,asistenţă tehnică privind sistematizarea circulaţiei rutiere pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea”, încheiat între P.F.A. Tudor Şindrilaru (CUI 30923334) şi Primăria Râmnicu Vâlcea.

Andi Topală