17.6 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 13:35

Calculele PSD pentru majoritate în Parlament, dacă ALDE iese de la guvernare

spot_img

PSD a început să ia în calcul variantele prin care își poate asigura majoritatea, în cntinuare, în Parlament, în cazul în care ALDE iese de la guvernare. Astfel, deputații și senatorii social-democrați au început deja tratativele pentru formarea unei majorități atipice care să mențină în funcție Guvernul Viorica Dăncilă până la alegerile prezidențiale, mai ales că premierul le-ar fi spus că nu vrea să modifice structura guvernului, astfle că numărul voturilor ar fi la limităpentru a trece de votul parlamentarilor.

Una dintre probleme ar fi că PSD nu vrea să facă jocurile ALDE – Pro România, au declarat surse PSD pentru stiripesurse.ro: “Nu pot face Guvernul două partide de 10%, atributul este al PSD”, zic liderii partidului.

Liderii PSD mai mizează și pe faptul că este foarte posibil ca ALDE să nu iasă de la guvernare. În această eventualitate, unii dintre deputații și senatorii social democrați sunt dispuși să treacă peste criticile venite în ultimele zile din partea echipei lui Călin Popescu Tăriceanu.

Altă parte a social-democraților a discutat totuși despre o eventuală ieșirea din Guvern a formațiunii lui Călin Popescu Tăriceanu, variantă care ar însemna, în primul rând, asigurarea majorității prin “activarea” prietenilor din ALDE și alte partide. Mai exact, există parlamentari din ALDE și PNL care au câteva ‘datorii’ politice către PSD-iști chiar și în Pro România și la minorități s-ar putea strânge câteva voturi atunci când va fi necesară menținerea la putere a cabinetului Dăncilă.

Aceleași surse spun că un mare avantaj este că PNL nu renunță la varianta Ludovic Orban – premier, ceea ce va ușura misiunea social-democraților să rămână la guvernare.

Social-democrații se pregătesc pentru pe cel mai negru scenariu în care ALDE iese de la guvernare, face alianță cu Pro România și noua grupare parlamentară condusă de Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu nu va vota restructurarea Guvernului, și în care nici UDMR nu va ajuta la vot Guvernul.

Mai există o variantă vehiculată în PSD în cazul unui exit ALDE, anume să se negocieze cu ALDE+Pro România voturile pentru restructurare.