6.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 9:20

Călcat de DNA. Șifonați în ultima vreme, procurorii lui Kovesi s-au dotat cu fier de călcat

spot_img

După stația meteo achiziționată la sfârșitul lunii martie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) cotinuă seria achizițiilor extravagante cu un…fier de călcat. Phillips, cu toate opțiunile: ”putere – 3000 W, capacitatea rezervorului de apă – 0,35 litri, debit de abur- 50 de grame/minut, jet de abur – 210 g/minut, anticalcar și antipicurare, adecvat pentru apa de la robinet. “

Achiziția a fost făcută pe 17 mai, în schimbul sumei de 369,74 lei.

Și, potrivit e-licitatie.ro, pe lângă stingătoare, servicii de curățenie și spălare auto sau papetărie, la capitolul “instrumente de tortură” (cel puțin pentru nervii vecinilor) s-ar putea încadra achiziția, pe 12 mai, a unei “mașini de găurit cu percuție”.

Pentru că procurorii ar trebui să se ocupe și cu investigațiile, lista de cumpărături a fost completată cu un scanner portabil (IRIS IRISPen Executive 7, negru). Achiziționat pe 19 mai, cu doar 282 de lei, scannerul are câteva caracteristici mai mult decât utile.

Iată ce spun producătorii: „Glisati pur si simplu IRISPen Executive 7 peste textul sau numerele din ziare, reviste, facturi, scrisori, etc., iar textul va fi rescris in mod automat pe calculatorul dumneavoastra cu ajutorul tehnologiei OCR. Chiar si semnaturile pot fi scanate cu evidentiere digitala. (…)Software-ul furnizat are o functionalitate de traducere pentru peste 40 de limbi. Selectati limba in care doriti sa se realizeze traducerea, glisati IRISPen Executive 7 peste documentul dorit, iar traducerea va aparea in dreptul cursorului in decurs de cateva secunde. În plus, funcționează cu orice aplicație, citește în locul dumneavoastră, dar poate scana chiar și codurile de bare ale produselor de pe rafturile magazinelor.

În perioada martie – aprilie, DNA a mai investit în televizoare, obiecte promoționale (stema României în basorelief  – 80 de bucăți, 520 de lei, ceasuri de perete personalizate – 10 bucăți, 65 de lei, dar și o casetă luminoasă pentru publicitate  -2.569 de lei) și în mobilier (canapele și fotolii, achiziționate, în aceeași zi, pe 23 martie, de la societatea Comobimpex SRL – deținută, potrivit datelor din Monitorul Oficial, de Klara Vajda, din Târgu Mureș – prin 10 contracte atribuite direct, în valoare totală de 7.719,3 lei).

“American Memories” pentru procurorii Parchetului General

Achiziții similare se fac și la Parchetul General. Doar că, atunci când vine vorba despre mobilier, instituția condusă de Augustin Lazăr îl preferă pe cel “de lux”.

Potrivit e-licitatie.ro, pe 27 aprilie, Parchetul General a achiziționat de la Mobexpert Pipera (în baza a două contracte atribuite direct) o canapea de trei locuri din piele ecologică “Cecily” (4.642 de lei) și un fotolofiu din aceeași gamă (3.239, 5 lei). În total, 7881, 5 lei.

Pe 8 mai, procurorii lui Lazăr au revenit la Mobexpert, de unde și-au completat lista de cumpărături cu încă o canapea de trei locuri, de data aceasta din stofă, dar tot “Cecily” (3.836,97 lei) și cu o măsuță de cafea “American Memories” (lungă de 127 de cm, lată de 76 de cm și înaltă de 51 de cm), pentru care au plătit 1.469,33 de lei.

Și, pentru că, probabil, au ajuns la concluzia că acestor obiecte de mobilier li se potrivea doar o perdea pe măsură, oficialii Parchetului General au achiziționat chiar joi, pe 18 mai, cu aproape 742 de lei, o perdea din “organza și mătase, prinsă pe rejansă, culoare unt cu accesorii”.

Raluca Dan