16.3 C
București
duminică, 13 iunie 2021 - 9:22

Călătorii în UE fără documente. Ce este portofelul electronic?

spot_img

Comisia Europeană va propune, joi, introducerea așa-numitelor portofele digitale, care le vor permite cetățenilor din Uniunea Europeană să se identifice digital și să stocheze datele de identitate și documentele oficiale, cum ar fi permisele de conducere, diplomele educaționale, rețetele medicale. Acesta este, potrivit Bloomberg, un pas suplimentar către o integrare mai strânsă în urma pandemiei.

Noul portofel electronic va avea forma unei aplicații telefonice similare cu cele utilizate de Android și Apple și va oferi acces la o serie de servicii în întreaga UE pentru cei 450 de milioane de cetățeni ai blocului, cum ar fi închirierea de mașini în afara țării lor de origine, solicitarea de împrumuturi, deschiderea de conturi bancare, trimiterea de declarații fiscale, deplasarea în interiorul blocului european a celor care au fost vaccinați împotriva Covid-19, ba chiar și înscrierea la o universitate.

Comisia Europeană și-a propus să livreze un instrument tehnic care să poată fi folosit la introducerea portofelelor digitale până în luna octombrie 2022. Mai multe state membre oferă deja acte digitale de identitate, astfel încât noua aplicație propusă ar interacționa cu sistemele deja existente.

Portofelele de identitate digitală europene vor fi disponibile tuturor, dar nu ar avea caracter obligatoriu, mai arată Bloomberg.