10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 5:56

Câinii care detectează COVID-19, trimiși și pe alte aeroporturi

spot_img

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, luni, că proiectul Centrului Chinologic de la Sibiu va fi extins în ţară. Astfel, câinii, special antrenați pentru depistarea persoanelor infectate cu COVID-19, vor fi duși și pe alte aeroporturi.

Primul aeroport pe care vor ajunge acești câini este Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

“Vor fi aceiaşi câini şi la Cluj, şi la Sibiu, vom alege câteva zile pe săptămână, câteva curse internaţionale. Va trebui să organizăm culoarul de sosiri în aşa fel încât să îşi desfăşoare activitatea. România este printre puţinele ţări din lume care a implementat un astfel de proiect”, a spus Lucian Bode.

Ministrul a precizat că cei cinci câini folosiţi pe Aeroportul din Sibiu au depistat mai mulţi pasageri infectaţi cu noul coronavirus.

“Pe Aeroportul Sibiu au fost executate 30 de misiuni cu cei 5 câini şi 3 poliţişti. Exemplarele canine au semnalat un număr total de şapte persoane, dintre care una avea aproximativ trei săptămâni de la momentul în care a fost confirmată ca fiind infectată, o persoană a fost testată şi confirmată pozitiv cu test rapid şi ulterior cu test PCR. Două persoane au fost semnalate şi testate negativ la testul rapid de pe aeroport, dar care au fost carantinate pentru că nu au făcut dovada vaccinului şi trei persoane semnalate şi care au fost testate negativ cu test rapid şi carantinate pentru că nu aveau schema completă de vaccinare”, a menţionat Lucian Bode.

                                                                                                                Adina Silav