1 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 0:52
No menu items!

Cadrele medicale protestează pentru a treia zi consecutiv

spot_img

Cadrele medicale protestează pentru a treia zi consecutiv
foto: portalsm.ro

 

Aproximativ o sută de angajați din sistemul medical protestează vineri, pentru a treia zi consecutiv, în fața Ministerului Sănătății.

Protestatarii sunt din București și județele Caraș-Severin, Timiș, Sibiu, Argeș, Mehedinți.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, i-a invitat joi pe reprezentanții Coaliției profesioniștilor din sănătate, care au lansat protestele, la discuții despre revendicări. S-a convenit ca discuțiile să aibă loc duminică, 22 septembrie, ora 11,00, la sediul Ministerului Sănătății.

Eugen Nicolăescu a anunțat joi, după discuțiile cu protestatarii, că se fac eforturi pentru o reașezare graduală a grilei de salarizare.

“Grila de salarizare pentru personalul medical—de ea este responsabil, după cum știți, Ministerul Muncii—noi încercăm să o reașezăm puțin, nu știu dacă o să reușim toată legea 284 să o aplicăm imediat, dar poate gradual, poate prin niște etape putem să o facem”, a declarat ministrul.

El a admis că “medicii rezidenți o duc foarte rău”, adăugând că sunt necesare eforturi din partea autorităților pentru remedierea problemei. În acest sens, a cerut protestatarilor un dosar cu toate revendicările, transmise oficial.

Nicolăescu a mai afirmat că și-a concentrat eforturile asupra reformei sistemului sanitar și că o serie de proiecte de lege se află încă în dezbatere publică. El a adăugat că până acum au avut loc cinci dezbateri publice, iar vineri urmează să mai aibă loc una la Oradea și una la Timișoara.

Protestatarii solicită, de asemenea, o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnității și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistemul public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți.

Lucian Mera