4.4 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 12:16
No menu items!

Cadou de la ÎCCJ de Ziua DNA: 29 achitări pronunțate de judecătorul Ionuț Matei și un fost subaltern al lui Kovesi

spot_img

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a achitat, cu o zi înainte de „Ziua DNA”, 29 de inculpaţi trimişi în judecată, în anul 2015, de procurorii anticorupție, într-un dosar de abuz în serviciu, mărturie mincinoasă, fals material în înscrisuri oficiale şi fals intelectual.

Hotărârea a fost luată de un complet de trei magistrați, format din foștii vicepreședinți ai instanței supreme, judecătorii Rodica Aida Popa şi Ionuţ Matei, precum și Dan Marius Foitos, în dosarul nr. 2528/1/2015, care privea pretinse infracţiuni de corupţie săvârşite ca urmare a încheierii unui contract în 1997 între Consiliul local al municipiului Pașcani şi societatea comercială Agrocomplex Lunca Paşcani SA, informează luju.ro.

Soluţia a fost luată în unanimitate de cei trei judecători, după ce, la un termen anterior, schimbaseră încadrarea juridică a faptei de abuz în serviciu în participaţie improprie la abuz în serviciu. Hotărârea de achitare a fost dispusă în baza art. 16 lit. b) teza I din Codul de procedura penală, care prevede că „fapta nu este prevăzută de legea penală”. Intereseant este că Dan Marius Foitos a fost procuror în subordinea Laurei Codruța Kovesi pe vremea când aceasta era procuror general al României.

Codruța Kovesi, alături de fostul subaltern, Dan Foitos (foto luju.ro)

Un fost primar și un fost senator

Printre cei 29 de inculpaţi achitați, dintre care doi au decedat în timpul procesului, respectiv fostul primar al municipiului Paşcani, Neculai Răţoi, şi consilierul Constantin Cojocaru, s-a aflat şi senatorul Florin Constantinescu.

Dosarul viza un contract încheiat între Consiliul local al municipiului Pacsani şi societatea comercială Agrocomplex Lunca Paşcani SA privitor la închirierea unui teren de 60 de hectare din zona barajului Şiret. În cadrul acestui contract, conform DNA, au fost înregistrate datorii de 15.000 lei şi penalităţi contractuale în valoare de 947.950 lei către Consiliul Local al Municipiului Paşcani, datorii care mai târziu au fost şterse de Serviciul Finanţe Publice Locale Paşcani. Hotărârea a fost schimbată însă printr-o altă decizie a Consiliului, dar nu a fost pusă în executare, astfel că s-ar fi ajuns în situaţia ca SC „Agrocomplex Lunca Paşcani” SĂ să datoreze bugetului local suma de 2.045.950 lei (echivalentul sumei de 481.887,56 euro), din care suma de 15.000 lei constituie chiria restanta iar, suma de 2.030.950 lei constituită din penalităţi de întârziere) reprezentând, pe de o parte, pagubă suferită de Consiliul Local al Municipiului Paşcani, şi, pe de altă parte, folosul obţinut de SC „Agrocomplex Lunca Paşcani” SA.

Andrei Tudor