20.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 18:25
No menu items!

Cacealma sau ignoranță? Iohannis a anunțat triumfal creșterea numărului de paturi ATI, nu și numărul mic de medici

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a prezentat, ca în multe alte situații, doar ce i-a servit cauzei sale și a partidului pe care îl conduce. De data aceasta, este vorba de subiectul extrem de sensibil al paturilor ATI, aflate într-o profundă criză logistică.

Potrivit unei analize obținute de ziarul Libertatea, capacitatea de terapie intensivă în România s-a îmbunătățit sub aspect tehnic, din aprilie până azi: de pildă, numărul de ventilatoare a sporit cu 70%, dar ATI nu înseamnă doar echipamente, ci și oameni. 1.159 de medici ATI specialişti şi primari lucrează în sistemul public, potrivit analizei SRATI obținute de Libertatea.

Documentul pe care Klaus Iohannis l-a avut pe masă arată că, dacă la începutul pandemiei erau de două ori mai puțini medici ATI decât numărul de posturi de lucru, astăzi sunt de 3 ori mai puțini medici ATI decât posturi de lucru. O analiză a resurselor ATI disponibile la nivel naţional, realizată pentru Ministerul Sănătăţii de Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), arată că a crescut substanţial dotarea din secţiile de Terapie Intensivă, de la începutul pandemiei până în prezent. Dar nu acelaşi lucru se poate spune despre personalul medical – în esenţă, acelaşi din punct de vedere numeric, ca în primăvară.

Documentul care a ajuns la Klaus Iohannis prezintă situaţia actuală (la 27 octombrie) a paturilor, dotărilor şi personalului de terapie intensivă din România. De asemenea, raportul SRATI arată cum s-au îmbunătăţit lucrurile din aprilie până în prezent. Raport pe 191 de secții ATI Analiza a inclus rapoarte realizate cu sprijinul medicilor ATI din cele 191 de secţii ATI din România, iar documentul poartă semnătura profesorilor de ATI Şerban Bubenek şi Dorel Săndesc.

În sistemul public de sănătate, ceea ce s-a dublat nu este nici numărul paturilor, cum a spus președintele Iohannis, nici al medicilor, ci a crescut substanțial numărul paturilor dotate corespunzător – inclusiv cu ventilatoare mecanice – din totalul de aproximativ 4.000 de paturi de ATI. Aşa ar putea fi rezumat documentul, plin de cifre care radiografiază reţeaua de ATI.  Raportul pe care Klaus Iohannis și-a bazat declarațiile arată că în aprilie 2020 aveam mai puțin de jumătate din medicii ATI raportat la posturile de lucru existente, iar acum, pentru că a sporit numărul de paturi, avem de 3 ori mai puțini decât posturi de lucru. Acolo unde există un medic ATI, ne-ar trebui, în mod ideal, 3 pentru un raport 1:1 medic-post de lucru.