25.3 C
București
joi, 18 august 2022 - 1:58
No menu items!

Cabinetul Ponta III nu a fost numit din cauza a două formulări greșite în Programul de guvernare

spot_img

Guvern Ponta_3_SZ

Guvernul Ponta III avea toate șansele să fie instalat dacă premierul opera doar două modificări în Programul de guvernare și, astfel, nu-i mai dădea ocazia lui Traian Băsescu să refuze semnarea decretelor. Deși în acest document se vorbește de 13 ori despre Guvernul USL, de 11 ori sunt referiri la bilanțul activității trecute, referitoare la ceea ce s-a realizat și nu la ce se va face. Dacă Victor Ponta ar fi eliminat sintagma „USL” din formulările „la prezent”, practic premierul avea, astăzi, Cabinet în funcție.

Programul de guvernare al noului Executiv este motivul pentru care președintele Traian Băsescu a refuzat să emită decretele de învestire a miniștrilor. Șeful statului ceruse ca, o dată cu votul în Parlament pe componența noului Cabinet, să se voteze și angajarea răspunderii Guvernului pe programul de guvernare, potrivit articolului 114 din Constituție. Când credea că premierul va refuza acest lucru, Victor Ponta a adăugat un nou punct în hotărârea Parlamentului și anume că Guvernul remaniat, susținut de PSD-UNPR-PC-UDMR și minorități, își însușește vechiul program de guvernare, motivația fiind aceea că nu există înțelegeri ascunse cu noii parteneri cooptați la putere. Cu toate acestea, Traian Băsescu a găsit o nouă șicană, susținând că programul nu reflectă noua realitate politică. De altfel, PDL și PMP au și contestat la CCR acest program pe motiv că el este al USL, iar USL nu mai există.

Ceea ce eu am solicitat, având în vedere schimbarea extrem de importantă a structurii de susţinere a Guvernului în Parlament şi a structurii Guvernului, să existe un program de guvernare, care să reflecte noua realitate politică a Guvernului, precum şi protocoalele convenite între partenerii din noua majoritate (…) nu ştiu conţinutul documentului pe care PDL şi PMP l-au înaintat la Curte. Pot intui că este vorba de aceeaşi problemă, a legitimităţii guvernării pe un program de guvernare aprobat de Parlament atunci când era o realitate politică USL (…) este un program neacoperit de realitatea de azi, dacă lăsăm programul USL

Traian Băsescu
președintele României

Forma actuală

Forma modificată

Pagina

1

Guvernul USL a reusit in mandatului mai-noiembrie 2012….

NEMODIFICAT

6

2

Guvernul USL a reusit continuarea….

NEMODIFICAT

6

3

Guvernul USL a reusit sa securizeze economia….

NEMODIFICAT

6

4

Guvernul USL a reusit sa realizeze un compromis corect….

NEMODIFICAT

6

5

…preluarea primului mandat al guvernării USL, înmai.

NEMODIFICAT

7

6

Guvernul USL a înregistrat un important succes…

NEMODIFICAT

8

7

….Guvernul USL nu îşi propune să apeleze….. ….Guvernul nu îşi propune să apeleze…..

8

8

Guvernul USL instalat in luna mai 2012….

NEMODIFICAT

10

9

…Guvernul USL a operat doua ratiuni fundamentale…

NEMODIFICAT

10

10

Guvernul USL consideră fundamentală Guvernul consideră fundamentală…

12

11

…principale obiectivele ale programului de guvernare a USL pentru perioada 2013 – 2016…

NEMODIFICAT

22

12

Dezideratul USL „O profesie pentru fiecare tânăr”.

NEMODIFICAT

43

13

Asumarea cu prioritate de către USL şi de către Guvernul României

NEMODIFICAT

48

 

Veronica Nane