11.2 C
București
marți, 13 aprilie 2021 - 3:57

Câți români sunt de acord cu finanțarea Bisericii. SONDAJ

O cercetare sociologică arată că 55% dintre români vor ca Guvernul să finanțeze Biserica

biserica

Jumătate dintre români ar fi de acord cu alocarea de fonduri din bani publici pentru Biserica Ortodoxă Română, în vreme ce aproape toți se consideră persoane religioase.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a efectuat, în perioada 4-6 aprilie, un sondaj intitulat „Sărbătorile Pascale la români”, pe un eşantion de 1.006 persoane de peste 18 ani.

Sondajul relevă faptul că 55% dintre respondenți sunt de acord ca statul să finanţeze Biserica, în timp ce 37% nu doresc acest lucru. Restul nu știe sau nu răspunde. Nu mai puţin de 87% dintre cei chestionaţi se declară persoane religioase.

Eroarea maximă a acestei cercetări sociologice este de plus/minus 3%.

Anul trecut, Guvernul a alocat din fondul de rezervă bugetară 6 milioane de lei pentru trei unităţi de cult: Centrul Eparhial Iaşi, Mănăstirea Nicula, din judeţul Cluj, şi Mănăstirea Tismana, din judeţul Gorj.

Se aprobă suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pe anul 2014 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014, cu suma de 6.000 mii lei, la capitolul 67.01 „Cultura, recreere şi religie”, titlul 59 „Alte cheltuieli”, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, în vederea susţinerii cultelor, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre

Hotărârea de Guvern 754
29 august 2014

Potrivit documentului, Secretariatul General al Guvernului are responsabilitatea, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, să controleze modul de utilizare a sumei alocate, conform prevederilor legale.

CITEȘTE AICI SONDAJUL

Olimpia Diaconiuc