Câți deținuți ar putea ieși din pușcării cu Noul Cod Penal

STATISTICĂ ȘOCANTĂ: 311 români ajung în închisoare în fiecare lună

STATISTICĂ ȘOCANTĂ: 311 români ajung în închisoare în fiecare lună

Gherla, Rahova, Aiud, Giurgiu, Oradea, Miercurea Ciuc sunt cele mai aglometare  penitenciare din România, motiv pentru care comisiile de evaluare nu au analizat decât în ordinea urgenţelor cazurile de aplicare a legii mai favorabile.

15 ianuarie este data limită până la care comisiile de specialitate organizate în fiecare penitenciar din România trebuie să transmită către instanţe dosarele condamnaţilor pentru care Noul Cod Penal aduce o reducere de pedeapsă. La finalul lunii decembrie, când evaluarea ajunsese la 65% din dosarele de penitenciar, numai 20 de deţinuţi urmau să fie eliberaţi de îndată, adică pe 3 februarie 2014, prima zi lucrătoare sub Noul Cod Penal.

Evaluările intermediare ale Ministerului Justiţiei şi ale Consiliului Superior al Magistraturii, instituţiile care centralizează informaţiile din toate penitenciarele din România cu privire la impactul Noului Cod Penal, arată că între 7.000 şi 8.000 de deţinuţi ar putea beneficia de reducerea pedepselor.

Pentru instanţe înseamnă tot atâtea noi dosare, pentru că judecătorii trebuie să verifice dacă a fost justă evaluarea comisiilor speciale, în timp ce pentru sistemul penitenciar se traduce într-o mică diferenţă la „rulajul” celor 32.000 de deţinuţi. De ce? Reducerea limitelor de pedeapsă se va vedea pe termen lung în numărul celor care părăsesc penitenciarul înainte de termen, dar şi în modificarea regimului de executare a pedepselor. Acesta este rezultatul aplicării principiului legii mai favorabile, care, pentru foarte puţini dintre condamnaţi, aduce şi o dezincriminare.

Mihaela Chiper

NICIUN COMENTARIU