4 C
București
duminică, 7 martie 2021 - 23:18

Câștigătorul licitației pentru CFR Marfă cumpără și operatorul feroviar din Croația

Câștigătorul licitației pentru CFR Marfă cumpără și operatorul de transport pe șine din Croația

Grup Feroviar Român (GFR), subsidiara grupului Grampet deținut de omul de afaceri român Gruia Stoica, a fost selectat de Guvernul Croației pentru achiziționarea a 75% din acțiunile Căilor Ferate Croate, divizia de Transport de Marfă (HZ Cargo). Vânzarea va fi finalizată în următoarea lună, a declarat ministrul croat al Transporturilor, Sinisa Hajdas Doncic, citat de International Railway Journal.

Alte două companii – Rail Cargo Austria și AWT din Cehia – au mai depus oferte, dar potrivit presei locale doar oferta lui Stoica a îndeplinit condițiile de participare la licitație. Valoarea totală a tranzacției este estimată la 190 de milioane de dolari. HZ Cargo a transportat, în 2011, aproximativ 12 milioane de tone de marfă.

HZ Cargo a devenit o societate cu răspundere limitată (SRL) în 2007, ca urmare a reorganizării HZ într-o companie de tip holding, și până acum a rămas o subsidiară deținută integral de HZ Holding.

Luna trecută, Guvernul României a anunțat că a ales GFR drept câștigător a 51% din acțiunile la CFR Marfă. Cu toate acestea, tranzacția propriu-zisă nu a fost dusă la capăt, în condițiile în care Gruia Stoica nu a achitat momentan suma datorată statului român.

Consiliul Concurenței, dar și Comisia Europeană, așteaptă finalizarea procesului de privatizare, pentru a certifica dacă GFR a devenit monopol. Prețul oferit de Stoica pentru CFR Marfă este de 202 milioane de euro, iar omul de afaceri și-a asumat investiții de 900 de milioane de lei, plus 1,5 milioane de euro investiții de mediu.

Cosmina Croitoru