-1.2 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 5:18
No menu items!

Cătălin Voicu cere recuzarea președintei Curții Supreme din completul care îl judecă

spot_img

Cătălin Voicu cere recuzarea președintei Înaltei Curți

Fostul senator Cătălin Voicu a cerut luni recuzarea judecătoarei Livia Stanciu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) în dosarul în care este judecat pentru corupție. Voicu o acuză pe judecătoarea Stanciu de lipsă de imparțialitate, arătând că aceasta a intrat de şase ori în componenţa completului de judecată care l-a condamnat pe fond la cinci ani de închisoare cu executare.

Completul de cinci judecători al Curții Supreme, compus din preşedintele acestei instanțe, Livia Doina Stanciu, şi judecătorii Francisca Maria Vasile, Ştefan Pistol, Ionuţ Mihai Matei şi Rodica Cosma, a reluat luni dezbaterea recursurilor formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie şi de Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic, condamnaţi în dosarul de corupţie.

Fostul senator a depus o cerere de recuzare a preşedintelui completului de judecată, magistratul Livia Doina Stanciu, pe motiv că aceasta este lipsită de imparţialitate. Voicu a declarat în faţa instanţei că Livia Doina Stanciu a intrat în componenţa completului de trei judecători al instanţei supreme atunci când dosarul de corupţie în care este acuzat s-a judecat pe fond.

Cătălin Voicu a precizat că judecătoarea Livia Stanciu s-a pronunţat de mai multe ori pe fondul procesului cu privire la regularitatea actului de sesizare a instanţei, precum şi în alte privinţe. În opinia lui Voicu, în acest context, judecătoarea Stanciu este lipsită de imparţialitate, motiv pentru care nu poate intra să judece şi faza recursurilor în dosarul de corupţie.

Mai mult, Cătălin Voicu le-a cerut judecătorilor să fie lăsat să asiste la şedinţa de judecată a cererii de recuzare a magistratului Livia Stanciu.

Potrivit procedurii, cererea de recuzare este judecată de un complet diferit de acela în care un magistrat sau mai mulţi sunt recuzaţi.

R.D.