23.1 C
București
marți, 9 august 2022 - 8:48
No menu items!

BVB promovează sistemul de listare alternativ AeRO, după moartea Rasdaq

spot_img

Companiile sunt atrase prin posibilitatea de a avea acces mai ușor la finanțare

bvb 2

Bursa de Valori București (BVB) a început promovarea unui nou sistem alternativ de tranzacționare (ATS) sub numele AeRO, după ce Parlamentul a adoptat legea de desființare a pieței Rasdaq.

Într-o serie de întâlniri publice cu antreprenorii, BVB a prezentat AeRO drept o piață atractivă pentru investiții și plasamente private de tip ”early stage” sau pre-IPO în intreprinderi mici și mijlocii și start-up-uri, companii cu potențial de creștere și dezvoltare și care sunt în căutare de finanțare, potrivit unui comunicat de presă.

”AeRO va oferi investitorilor posibilitatea unei diversificări mai ample a portofoliilor prin investiții în companii noi în stadiu incipient de dezvoltare, din diverse sectoare. Companiile listate pe AeRO pot promova pe piața principală a BVB când vor indeplini criteriile pentru piața reglementată. AeRO va fi disponibil pentru antreprenori, Consultanți Autorizați și investitori până la finalul anului, data lansării depinzând de aprobarea reglementărilor de către Autoritatea de Supraveghere Financiară”, se arată în comunicatul citat.

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, a declarat că noul sistem va include criterii pentru emitenți diferite de cele actuale, iar consultanții vor căuta emitenți în vederea listării și vor păstra contactul cu aceștia și după listare. ”Prin implementarea unor schimbări a modalității în care Bursa se prezintă acum investitorilor, putem obține o cu totul nouă calitate și eficiență cand vorbim de atragerea afacerilor, a listărilor private pe această piață”, a declarat Sobolewski.

Conceptul de Consultant Autorizat (Authorized Advisor) va fi disponibil pentru prima dată pe piața AeRO. Consultantul Autorizat este o entitate autorizată de BVB pentru asistarea unei companii în procesul de listare și certificare, împreună cu compania, a acurateții informațiilor și documentelor. Consutanții Autorizați vor continua să asiste compania după listare în ceea ce privește cerințele de raportare. Promovarea noului sistem este făcută în parteneriat cu firma de consultanță EY România.

Avantajele companiei pe AeRO

 • Acces la capitalul necesar pentru dezvoltare organică și dezvoltarea pieței;
 • Vizibilitate crescută și recunoașterea companiei la nivel național și internațional în rândul partenerilor de afaceri și clienților;
 • Stabilirea unei valori de piață a companiei, transparență;
 • Acces mai facil la alte resurse de finanțare;
 • Exit mai ușor al proprietarului față de cazul în care compania nu este listată.

Sprijinul din partea BVB

 • Diseminarea rapoartelor companiei și informațiilor de tranzacționare pe website-ul BVB;
 • Asistență permanentă;
 • Menținerea și actualizarea listei de Consultanți Autorizați și monitorizarea activității și eficienței acestora;
 • Implementarea continuă a celor mai bune practici în reglementări și guvernanță corporativă;
 • Introducerea unui indice pentru AeRO;
 • Intâlniri cu investitorii.

Plenul Camerei Deputatilor a votat la sfârșitul lunii septembrie o lege care dispune desființarea Pieței Rasdaq la 12 luni de la intrarea in vigoare a legii. În prezent, legea se află la promulgare.

Acționarii celor 100 de companii active pe această piață vor decide dacă transferă compania pe o altă bursă reglementată, pe un ATS, sau dacă se retrag din companie, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare. Pe piata Rasdaq se tranzacționează în prezent acțiuni ale 100 de societăți cu o valoare totală de piață de 7,5 miliarde de lei.

Rasdaq s-a înființat în 1996, însă după 2004, ca urmare a aplicării unor norme europene, această piață nu a mai putut funcționa nici ca piață reglementată, nici ca sistem alternativ de tranzacționare.

V.B.