0.6 C
București
marți, 18 ianuarie 2022 - 6:41
No menu items!

Burse de excelenţă de 15.000 euro pentru olimpicii internaţionali care rămân la studii în România

spot_img

Ministerul Educaţiei dă 15.000 de euro ca bursă de excelenţă pentru cei care au câştigat olimpiade internaţionale şi rămân în România şi îşi finalizeze studiile şi să lucreze în domeniul cercetării.

Pe lângă aceşti bani, cei care optează pentru o astfel de bursă mai pot primi încă 12.000 de euro, în funcţie de rezultate. Deşi sumele nu sunt de neglijat, ministrul Educaţiei susţine că de 3 ani, de când se acordă aceste burse, tinerii din ţara noastra nu se înghesuie să aplice pentru ele.

În fiecare an, peste 5.000 de adolescenţi pleacă la studii universitare în străinătate, conform unui studiu citat de digi24.ro, şi mai mult de jumătate nu se mai întorc în ţară. Ministrul Educației a reamintit tinerilor că există un program prin care 50 de elevi care au câștigat olimpiade sau concursuri internaționale, pot obţine burse de excelență, în valoare de 15.000 de euro fiecare. unul dintre profesori îşi aminteşte însă că în anii trecuţi, când a mai existat o astfel de bursă, care se numea bursa Guvernul României, mai mulţi tineri au profitat de ea ca să studieze în SUA, dar când s-au întors acasă, nu şi-au găsit de lucru.

Reprezentanţii ministerului susţin că în urmă cu 2 ani s-au dat 14 burse, în urmă cu 3 ani, 11 iar anul acesta nu a fost nicio ofertă. Mai multe informaţii despre bursele de execelenţă se pot obţine de la reprezentanţii Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior.

S. M.