20.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024 - 23:37
No menu items!

Burduja și-a trimis șeful de cabinet să reprezinte România la Consiliul Mondial al Energiei

spot_img

Dragoș Ștefan Roibu, director de cabinet la Ministerul Energiei, a fost trimis să reprezinte oficial România la congresul Consiliului Mondial al Energiei, care are loc în aceste zile la Rotterdam, în Regatul Țărilor de Jos.

Ministrul Sebastian Burduja se află în această săptămână în Coreea de Sud, în delegația condusă de președintele Klaus Iohannis.

Burduja nu a considerat necesar să îl trimită pe unul din cei patru secretari de stat din Ministerul Energiei, ci l-a trimis pe Roibu, un apropiat al său și partener în afaceri de familie.

Majoritatea statelor reprezentate oficial și-au trimis miniștrii sau secretarii de stat pe domeniul Energiei, potrivit listei oficiale de pe site-ul evenimentului.

De exemplu, Olanda, Bulgaria, Republica Moldova, Letonia, Indonezia, Liban, Nigeria sau Iordania sunt reprezentate la nivel de ministru. Polonia, India, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman și Thailanda sunt reprezentate de secretari de stat sau de subsecretari de stat din ministerele relevante. Niciun alt stat nu mai este reprezentat de un director de cabinet al unui ministru.

Consiliul Mondial al Energiei este cea mai importantă organizație la nivel global, acreditată de ONU, care reunește interese din întregul ecosistem energetic, cu peste 3.000 de organizații membre și o prezență în aproape 100 de țări.

Congresul de la Rotterdam, care are loc de luni până joi, este cel mai important eveniment anual al Consiliului.

Anul trecut, Burduja a încercat să îl impună pe Roibu în Consiliul de Administrație al Hidroelectrica, într-un proces urmărit cu atenție de opinia publică, în urma listării companiei la BVB, iar ulterior în Consiliul de Administrație al Electrica SA.

În 2023, publicația Hotnews.ro a dezvăluit că Dragoș Ștefan Roibu deține împreună cu sora ministrului, Mădălina Ana Burduja, în cote egale, firma Dynamic Energy Systems SRL. Roibu a fost în echipa lui Burduja și la Ministerul Cercetării, ca director de investiții. Intervențiile politicienilor pentru susținerea unor favoriți la Hidroelectrica ar fi dus la blocarea temporară a procesului și la intervenția corpului de control al Ministerului.

În prezentarea de pe site-ul evenimentului, Roibu arată că este membru fondator al Fundației CAESAR, adică organizația prin care Burduja a fost lansat ca persoană publică.

Ioana Theodoru / Tiberiu Szabo