18.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 14:47
No menu items!

Buna vestire

spot_img

Buna vestire

Cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului şi una dintre cele mai importante sărbători religioase creștine este celebrată în amintirea momentului anunțării fecioarei Maria de către arhanghelul Gabriel că va concepe și va deveni mama lui Isus. Tradiția ortodoxă susţine că Buna Vestire a avut loc în Nazaret, inaugurând împlinirea făgăduințelor și a pregătirilor venirii pe lume a lui Hristos. Maria a fost chemată să-l zămislească pe Fiul lui Dumnezeu, iar aceasta a încuviințat si a devenit născătoarea lui Dumnezeu.

Blagovestenia este sărbătoare cu dată fixă, de la care încep să curgă cele nouă luni până la Crăciun, timp în care Maria l-a purtat în pântece pe Iisus. Fecioara crescută în Templu până la vârsta de cincisprezece ani şi apoi dată în tutelă dreptului Iosif, a fost aleasă de Dumnezeu şi binecuvântată între femei pentru a lua în pântece şi a naşte un fiu preaînalt, pe nume Isus. Arhanghelul l-a vestit în vis şi pe Iosif, tutorele şi logodnicul Mariei, care nu se atinsese de ea, ci o avea doar în grijă, de zămislirea şi naşterea cea minunată.

Ziua cucului semnifică primul cântec al cucului, prin care se anunţă vestirea primăverii. Potrivit tradiţiei, dacă numărăm de câte ori şi-a cântat cucul numele, descoperim câţi ani mai avem de trăit. Creanga, pe care a cântat cucul de ziua sa, era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, pentru a fi peţite de flăcăi.

Roxana Mera