4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 23:20
No menu items!

Bulgarii vor să confişte maşinile româneşti înmatriculate pe teritoriul lor. Vezi cum

spot_img

Sofia va da curs sesizărilor Bucureştiului în privinţa celor peste 100.000 de proprietari români de autoturisme înmatriculate în Bulgaria cu scopul de a eluda taxele şi impozitele.

Potrivit unui proiect de act normativ al autorităţilor de la Sofia, cetăţenii bulgari care au mai multe maşini pe numele lor vor fi obligaţi să plătească impozite de până la 50.000 de euro. Este vorba despre maşinile cumpărate de români pe numele unor intermediari bulgari, care ar urma să fie confiscate atunci când se vor întoarce în Bulgaria pentru reînnoirea actelor de “proprietate”.

Dacă până acum autorităţile bulgare nu au fost interesate de fenomenul “vopsirii” maşinilor bulgăreşti, acum au realizat că lucrurile au scăpat de sub control şi că ambele state au de pierdut. Pe de o parte, şoferii acestor maşini nu platesc taxe şi impozite în România, iar pe de altă parte, cetăţenii bulgari, care au devenit peste noapte prorietari a câtorva sute de mașini (între 200 și 500 de autovehicule) fac evaziune fiscala, neplătind impozit pe veniturile obţinute din contractele la negru. Bulgarii acceptă anumite sume de la români pentru a-şi însuşi fictiv proprietatea maşinilor cumpărate de aceştia.

În urma acestor metode, România a devenit patria rablelor aduse în ţară pe filiera bulgărească, iar multe dintre aceste maşini, care nu au asigurare obligatorie şi nici inspecţia tehnică periodică, sunt implicate în accidente rutiere. Mai mult, numeroase autoturisme “vopsite”, cum spun poliţiştii, sunt implicate în tot felul de infracţiuni, fără a putea fi identificate atâta timp cât cei care le folosesc nu sunt înscriși într-o bază de date.

Ștefan Tănăsescu