20 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 12:01
No menu items!

Bulgaria se alătură inițiativei „Scutul aerian european”. Ce state UE au semnat până acum memorandumul

spot_img

Guvernul bulgar a aprobat miercuri un proiect de memorandum pentru achiziționarea în comun de sisteme de apărare antiaeriană la sol în cadrul inițiativei „Scutul aerian european„, devenind astfel a 12-a națiune europeană care face acest lucru, potrivit Euractiv.

La achiziționarea sistemelor de armament pentru apărarea antiaeriană terestră, acestea vor putea fi integrate în arhitectura „Sistemului integrat de apărare antiaeriană și antirachetă al NATO” și vor face parte dintr-un sistem unic de apărare antirachetă și antiaeriană în Europa.

Se știe că intențiile sunt de a achiziționa în comun sisteme occidentale moderne de apărare aeriană Arrow 3 și Patriot.

„Aprobarea memorandumului oferă Bulgariei posibilitatea de a se alătura programelor de achiziție, întreținere și utilizare în comun a sistemelor de armament pentru apărarea aeriană terestră (GBAD)”, a explicat guvernul.

Celelalte țări care au aprobat până acum memorandumul sunt Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Slovenia și Ungaria.

Bulgaria deține mai multe sisteme vechi de rachete antiaeriene sovietice C-300, care nu sunt compatibile cu standardele NATO. În prezent, aceste complexe nu au alternativă, iar Bulgaria a refuzat să le furnizeze Ucrainei la începutul războiului.

Armata bulgară nu dispune de radare militare moderne și se bazează pe sistemele aviației civile, care nu au o acoperire completă a teritoriului țării.

În urmă cu un an, ministrul interimar al apărării, Dimitar Stoyanov, a semnat o scrisoare de intenție pentru a include Bulgaria în inițiativa Germaniei privind capacitatea de apărare a inițiativei ESSI (European Sky Shield Initiative). Cancelarul Olaf Scholz a anunțat că Germania va investi masiv în apărarea aeriană în următorii ani.

Țara analizează serios posibilitatea de a construi un dom aerian precum cel creat de Israel pentru a se apăra de atacurile cu rachete ale Hamas.

„Această inițiativă este în deplină concordanță cu dorința UE de a efectua achiziții publice comune”, a declarat Stoyanov în urmă cu un an.