14.4 C
București
duminică, 26 martie 2023 - 20:40
No menu items!

Bulgaria, pion important pentru exportul de gaze ruseşti

spot_img

gaze rusesti

După semnarea, joi, la Sofia a deciziei finale de investiţii pentru construirea gazoductului South Stream pe teritoriul bulgăresc, Bulgaria va deveni cea mai importantă ţară în ceea ce priveşte exporturile de gaze ruseşti către Europa, a precizat preşedintele Gazprom, Alexei Miller.

Președintele companiei rușesti Gazprom a afirmat că în cazul Sofiei va fi agreat un preț special pentru gazele ruseşti, fiind cel mai scăzut preț aplicat în cazul ţărilor din categoria Bulgariei.

Alexei Miller și preşedintele companiei bulgare Bulgargaz, Mihail Andonov   au semnat decizia finală de investiţii pentru construirea gazoductului South Stream şi un acord nou pentru livrările de gaze naturale ruseşti după anul 2013.

Miller a precizat că în anul 2015 Bulgaria va primi primele gaze prin intermediul conductei South Stream, a cărei construcție va începe pe 7 decembrie.

Boiko Borisov, premierul Bulgariei a precizat că s-a a obţinut o reducere de 20% din preţul gazelor ruseşti. Acordul semnat joi are o valabilitate de 10 ani şi cuprinde o clauză care permite ca Sofia să poată renegocia cantităţile de gaze importate. În acest context, dacă vor fi descoperite zăcăminte importante de gaze naturale pe teritoriul Bulgariei în anii următori, se poate apela la reducerea importurilor din Rusia.

Totodată, acordul mai prevede ca Bulgaria să achiziționeze gazele naturale fără intermediari, direct de la Gazprom. Premierul nu a specificat însă ce preț vor avea 1.000 de metri cubi de gaze naturale după ce noul contract va intra în vigoare.