35.7 C
București
vineri, 30 iulie 2021 - 17:26

Bulgaria dă voie credincioșilor la slujba Învierii. România, nu!

spot_img

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a refuzat ferm toate apelurile venite din partea prelaților români pentru deschiderea bisericilor în noaptea de  Înviere. Bulgaria lasă liber credincioșilor, la slujba de Paște, dezinfectează icoanele și impune doar menținerea distanței de siguranță între enoriașii care vor merge să ia lumină și sfintele Paști. 

“Suntem într- o stare de urgență, în care izoarea și distanțarea socială sunt factori importanți în viitorul pe care îl vom avea”, a declarat Nelu Tătaru.

În consecință, reprezentanţii Bisericii Române caută soluţii pentru împărţirea paştilor, a pâinii și vinului care simbolizează Trupul și Sângele lui Hrtistos.  La toate parohiile din România, slujbele liturgice se oficiază în această perioadă în biserici de către slujitorii bisericii respective, fără participarea publicului. Credincioşii ortodocşi români din România şi din diaspora pot urmări Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile Trinitas TV şi Radio Trinitas ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.

În Bulgaria, oficialii au decis să fie mult mai deschiși la apelul bisericii.  

„Le-am spus mitropoliților când m-au sunat și i-am sunat și eu să facă tot posibilul să mențină distanța între credincioși, să dezinfecteze icoanele și locul unde se întâlnesc,” a transmis Boiko Borisov, premierul Bulgariei, în timpul unui briefing de presă pe tema coronavirusului.

„Oricare ar fi măsurile pe care le luăm, Dumnezeu să ne ajute”, a spus Boiko Borisov citat de basilica.ro. „Doar Domnul ne poate scăpa de această criză. Aceasta este părerea mea pe acest subiect,” a spus premierul bulgar Boiko Borisov în timp ce și-a făcut semnul sfintei cruci. 

„Știu că mulți atei spun să închidem bisericile. Pentru toate celelalte am voința, am curajul, dar acest lucru nu pot să-l fac”.

Sinodul Bisericii Bulgare a făcut un apel la credincioși să rămână acasă, menționând în același timp că bisericile din țară vor rămâne deschise iar slujbele se vor desfășura în continuare.

Slujitorii au fost îndemnați să poarte echipament de protecție, iar credincioșii care vin la biserică trebuie să păstreze distanța reglementată și să poarte măști.

La finalul întâlnirii, s-a anunțat că slujbele de Florii și Paști vor fi oficiate în afara locașurilor de cult, iar poliția va asigura păstrarea ordinii și a distanței dintre oameni în timpul slujbelor.