12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 14:21

Bulgaria: Boiko Borisov, audiat la Parchet în scandalul interceptărilor telefonice

spot_img

 Boiko Borisov, audiat la Parchet în scandalul interceptărilor telefonice

Fostul premier al Bulgariei Boiko Borisov este audiat marţi la Înaltul Parchet de Casaţie în scandalul interceptărilor telefonice. Liderul partidului GERB, de centru-dreapta, a intrat în jurul orei 11.10 la Parchet, iar audierea lui continuă, potrivit Agerpres.

Procurorii se interesează de înregistrarea audio a unei discuţii purtate de Boiko Borisov cu fostul său ministru al agriculturii Miroslav Naidenov şi cu procurorul-şef al Sofiei, Nikolai Kokinov, publicate de presa bulgară la sfârşitul lunii aprilie. Cei trei discută cum ar putea să fie oprite cele patru urmăriri penale împotriva lui Naidenov, acuzat pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

Înregistrările au fost trimise de la o adresă de mail necunoscută, expeditorul susţinând că este un angajat al poliţiei şi că ar fi interceptat conversaţia la ordinul fostului ministru al internelor Ţvetan Ţvetanov. Potrivit unor experţi însă, cel mai probabil reportofonul se afla la Miroslav Naidenov, ceea ce înseamnă că el a făcut înregistrarea pentru a-l discredita pe Borisov, răzbunându-se pentru excluderea sa din partid.

Boiko Borisov a comentat deja că înregistrarea a fost făcută de o structură secretă supusă liderului socialiştilor Serghei Stanişev care doreşte în acest fel să compromită şansele partidului GERB în alegeri. Borisov a recunoscut indirect însă că Miroslav Naidenov ar fi implicat, spunând că dacă ar fi ştiut că va acţiona împotriva partidului, nu l-ar fi invitat la el acasă ca să discute dosarele împotriva lui. Borisov nu a negat autenticitatea înregistrărilor.

Discuţia telefonică a provocat un mare scandal pentru că dovedeşte că procurorul-şef al Sofiei îl considera pe Borisov şeful său şi îi prezenta date secrete din diferite dosare. Kokinov cere ajutorul lui Borisov pentru a fi promovat ca şef al Parchetului de Apel. Cei trei discută despre orientarea sexuală a unor procurori, iar Borisov demonstrează un limbaj foarte homofob. El recunoaşte, totuşi, că persoanele gay sunt mai inteligente şi glumeşte că de acum înainte şi el se va prezenta ca gay ca să fie considerat mai inteligent.

La câteva ore după ce înregistrările au ajuns în presă, Nikolai Kokinov a demisionat din funcţia de procuror-şef al Sofiei. Potrivit ediţiei de marţi a ziarului Presa, Kokinov ar fi confirmat deja autenticitatea înregistrărilor audio.

T.E.