3 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 10:04
No menu items!

Bulgaria a anunțat că suspendă vaccinarea cu serul AstraZeneca până la eliminarea oricărui pericol. Cere oficialilor europeni o declarație “în scris”

spot_img

Oficilaii bulgari au decis să suspende imunizărea populaţiei împotriva COVID-19 cu vaccinul de la AstraZeneca. Anunțul vine la o zi după ce Italia, Danemarca, Islanda şi Norvegia au luat aceeași decizie pe fondul unor cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge, relatează AFP.

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunțat că măsura va fi valabilă până când Agenţia Europeană a Medicamentului elimină orice dubiu privind existența unui pericol și a cerut în acest sens o declarație “în scris” din partea autorităţii europene de reglementare.

„Am dispus oprirea vaccinărilor cu AstraZeneca pânâ când Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) elimină orice dubiu privind inocuitatea sa”, a precizat Borisov într-un comunicat de presă.

Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a transmis joi că ţările europene pot folosi în continuare vaccinul dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi de Universitatea Oxford.

„Nu există în prezent niciun indiciu conform căruia vaccinarea a produs aceste condiţii, care nu sunt incluse printre efectele secundare ale acestui vaccin”, a adăugat EMA.

Premierul bulgar este de părere că EMA nu a formulat „un diagnostic clar”.

Danemarca, Italia, Norvegia, Austria, Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia și Islanda, România și Bulgaria sunt țările care fie au sistat complet imunizarea cu AstraZeneca, fie au carantinat dozele din lotul reclamat de Italia că a provocat reacții grave de coagulare a sângelui.

În acest context, Thailanda a amânat brusc lansarea campaniei sale de vaccinare.