16.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 15:40

Bulevardul Pardon. De unde vine denumirea

spot_img

Material prezentat de Fundația România Autentic

pardon

Amenajat pe fosta albie a unui iaz care a fost deviat în Râul Târgului în jurul anilor 1880, Bulevardul Pardon al Câmpulungului este una dintre cele mai vechi căi pavate din oraş. S-a numit multă vreme Bulevardul “Pardon” deoarece strada era atât de aglomerată încât desele ciocniri între trecătorilor ieşiţi la plimbare duceau inevitabil la scuzele exprimate la tot pasul prin expresia “Pardon”.

Format din Strada Republicii şi Strada Negru Vodă, bulevardul era loc de plimbare al câmpulungenilor, animat după amiaza şi în zilele de sărbătoare.

În urmă cu 50 de ani, aleea bulevardului era mărginită pe cele două laturi de castani stufoşi, la umbra cărora era aşezate bănci de lemn. În perioada verii, oraşul se umplea de vilegiaturişti sau sezonişti venuţi pentru o cură balneară la băile Kretzulescu, afluenşa devenea mare, oamenii lovindu-se cu coatele şi, schiţând un surâs de circumstanţă, se scuzau invariabil: “pardon”, notează muscelpedia.ro.

Cu trecerea timpului, porecla s-a transformat în renume, astfel încât, orice nume s-ar da bulevardului, el va rămâne în faţa eternului bulevardul “Pardon”.

Olimpia Diaconiuc