4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 0:58
No menu items!

Bugetul de stat, sub presiunea îmbătrânirii rapide a populației

spot_img

Scăderea populaţiei şi îmbătrânirea acesteia produc trei efecte economice majore: încetinirea creşterii economice, menţinerea dependenţei României de capitalurile străine şi creşterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung, a declarat Eugen Sinca, Analist Sef BCR, cu ocazia prezentării Raportului – „Implicaţiile economice ale procesului de îmbătrânire a populaţiei în România“.

Unul din şapte români are peste 65 de ani în prezent. În lipsa unei îmbunătăţiri rapide a natalităţii, unul din cinci români va avea peste 65 de ani în anul 2030, iar în 2060 raportul va ajunge la unul din trei. Îmbătrânirea populaţiei ocupate este mult mai accentuată în agricultură, unde 1/3 din persoanele ocupate au peste 55 de ani în momentul actual.

Evoluţia atipică a numarului de naşteri din perioada 1967-1970 va amplifica presiunea asupra sistemelor publice de sănătate şi pensii în jurul anului 2035, ceea ce impune reformarea rapidă a sistemului de sănătate. ”Asta se poate face prin cooptarea furnizorilor privaţi de servicii medicale şi menţinerea reformelor-cheie deja implementate în cadrul sistemului de pensii”, a adugat Eugen Sinca.

În prezent, numai 9% din pensionarii români îşi permit o vacanţă de o săptamână pe an departe de casă, faţă de 76% din pensionarii germani. Economisirea este esențială pentru asigurarea veniturilor la vârsta a treia. La sfârșitul lunii februarie, numărul total al participanților la Pilonul III – fondul de pensii facultativ – a fost de puțin peste 296.000 de persoane.

Cosmina Croitoru