Bugetul de stat, blocat fără avizul CSAT. Klaus Iohannis a suspendat ședința Consiliului

Legea bugetului de stat ar putea fi adoptată abia în luna ianuarie a anului viitor, din cauza lipsei avizului CSAT pe seama fondurilor alocate serviciilor secrete, după ce, marți, Klaus Iohannis a suspendat ședința Consiliului.

Ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, a explicat că Legea bugetului de stat nu va intra în ședința de Guvern de joi, ca urmare a ședinței CSAT, care a fost suspendată de președinte. El a explicat că în lipsa avizului CSAT nu se poate adopta bugetul.

Ministrul finanțelor publice a ținut să precizeze că o decizie în privința bugetului va fi luată după ședința CSAT din 19 decembrie și este foarte posibil ca bugetul să fie votat în luna ianuarie 2019.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că legea bugetului pentru anul 2019 va fi adoptată până la finalul anului dacă se va rezolva impasul de la CSAT. Tăriceanu susţine că va vorbi cu premierul Viorica Dăncilă despre această problemă.

„Bugetul urmează să fie prezentat în câteva zile. Ştiu acum că este un impas la CSAT. Le tratăm pe rând. Probleme, văd că nu scăpăm de ele, apar în fiecare zi, dar datoria noastră este să le rezolvăm. (…) Am văzut-o aseară (marţi-n.r) pe doamna Dăncilă, am şi vorbit cu dânsa, dar nu am stat mult să discutăm pentru că eram ocupaţi de celălalt aspect. Fără îndoială, când doamna premier va veni la Parlament la ora 2 pentru a reprezenta priorităţile preşedinţiei României la Consiliul UE vom avea ocazia să stăm de vorbă mai mult”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu. 

Întrebat dacă Legea bugetului pentru anul 2019 se va adopta până la finalul acestui an, Tăriceanu a răspuns: „Acesta este lucrul pe care ni-l dorim, dar trebuie să vedem ce se întâmplă la nivelul CSAT-ului, dacă se deblochează lucrurile acolo şi aşteptăm cu nerăbdare şi legea pensiilor şi Ministerul de finanţe să ne prezinte forma finală”.

Valeriu Motoc

NICIUN COMENTARIU