17.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 12:26

Bugetul celor 16 agenţii americane de spionaj, dezvăluit de Snowden prin Washington Post

spot_img

Bugetul celor 16 agenţii americane de spionaj, dezvăluit de Snowden prin Washington Post

CIA, agenţia americană de informaţii, a solicitat un buget în valoare de 14,7 miliarde de dolari în 2013, iar efectivele sale depăşesc 21.000 de persoane, a dezvăluit The Washington Post (WP) joi, pe baza unui document furnizat de către Edward Snowden, relatează AFP.

Bugetul detaliat al celor 16 agenţii de informaţii americane, cunoscut şi ca „bugetul negru” al Statelor Unite, a fost făcut public, pentru prima dată, permiţând să se înţeleagă modul în care sunt repartizate resursele în cadrul imensei comunităţi de informaţii.

Doar suma totală este publicată anual de către Guvern. În 2012, aceasta era de 55 de miliarde de dolari. Pentru anul bugetar 2013, Guvernul american cerea Congresului 52,6 miliarde, iar pentru 2014 el a cerut 48,2 miliarde de dolari. I se adaugă acestei sume programele de informaţii militare ale Pentagonului (23 de miliarde de dolari în 2013 şi 14 miliarde de dolari cerute pentru 2014).

În total, 107.035 de persoane sunt angajate în agenţiile americane, dintre care aproape 35.000 în funcţii de criptografie, incluzând Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA), responsabilă cu ascultarea telecomunicaţiilor şi supravegherea pe Internet la nivel mondial.

După CIA (14,7 miliarde de dolari), NSA (10,8 miliarde de dolari) şi Biroul Naţional american pentru Recunoaştere (National Reconnaissance Office – NRO, cu 10,3 miliarde de dolari) sunt cele mai bine dotate agenţii. NRO gestionează sateliţii americani de spionaj.

Bugetul evaluează totodată „găurile” de care ocupă serviciile americane de informaţii, adică dosare în care Statele Unite recunosc că nu dispun de informaţii.

Prima este Coreea de Nord. Un capitol din document arată că această ţară este supravegheată „în permanenţă”, prin fotografii panoramice, eşantioane de aer şi imagerie în infraroşu, cu scopul de a detecta activitatea nucleară a regimului stalinist.

Documentul relevă dublarea bugetului total al serviciilor de informaţii în urma atentatelor de la 11 septembrie, cu o factură estimată la peste 500 de miliarde de dolari începând din 2001.

„Inclusiv în condiţiile unei creşteri a cheltuielilor comunităţii de informaţii, Statele Unite cheltuiesc mai puţin de 1% din PIB în domeniul informaţiilor”, a declarat pentru Washington Post James Clapper, Directorul Naţional al Serviciilor de Informaţii (DNI).

C.I.