14.7 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 2:57

Bugetul 2015. FMI cere deficit de 0,9%. Vâlcov: Nu acceptăm deficit mai mic de 1,4%

spot_img

Consecința unei astfel de reduceri a deficitului ar fi tăierea a minimum 3,5 mld. lei de la investiții publice

buget

Fondul Monetar Internațional (FMI) a solicitat un deficit bugetar de 0,9% din PIB pentru anul 2015, dar autoritățile române consideră inacceptabil un deficit bugetar mai mic de 1,4% din PIB.

Prin Pactul Fiscal, semnat la nivelul UE, România s-a angajat la reducerea deficitului până la 1,4% din PIB în 2015, în condițiile în care are nevoie de fonduri pentru modernizarea infrastructurii, iar nivelul de îndatorare este relativ mic.

”România nu își poate permite azi să coboare sub un deficit de 1,4% din PIB (…) Mandatul meu este de a nu coborî sub 1,4%, care oricum este prea mic și prea apăsător pentru situația României de azi. Orice discuție sub 1,4% este inacceptabilă. Dacă s-ar porni de la o negociere de 0,9% pe cash, ar duce la o îngenunchere definitivă a economiei românești”, a declarat vineri, pentru Antena 3, Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget.

Acesta a precizat că solicitarea FMI pentru un deficit bugetar mai mic a fost avansată în cursul discuțiilor tehnice, care au avut loc în noaptea de joi spre vineri.

”Am fost informat de echipa tehnică de la minister că azi-noapte, în cadrul discuției tehnice, FMI ar fi introdus în discuție acest element nou, pe care noi nu-l știam”, a spus Vâlcov.

Diferența între solicitarea FMI și nivelul de 1,4% din PIB ar reprezenta circa 3,5-4 miliarde lei, care ar trebui tăiați din buget, de la investiții publice.

”Mandatul meu de negociere este acela de a apăra interesele României. Nu există nicio discuție din punctul nostru de vedere sub cifra de 1,4% deficit bugetar. Oricum și 1,4% este foarte jos, alte state au negociat mult mai bine și nu putem accepta ca regulile să se schimbe în timpul jocului”, a mai afirmat Vâlcov.