1.1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023 - 13:49
No menu items!

Bugetele statelor UE, aprobate de comisarul pentru afaceri europene

spot_img

 

Schauble

Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finanţe a anunțat că dorește o extindere a competențelor comisarului european pentru afaceri economice şi monetare. În acest context, el a recomandat ca acesta să aibă abilitatea de a respinge bugetele naţionale în cazul în care acestea nu corespund criteriilor europene de stabilitate financiară.

Propunerea urmează să fie prezentată la Consiliul European  ce va avea loc luna aceasta și se referă la acoperirea acelor goluri care impovărează soluţionarea crizei bugetare şi a datoriilor din zona euro.

Schaeuble este de părere că “este nevoie acum de paşi mai îndrăzneţi”  pentru a face posibilă realizarea unei uniuni fiscale. De asemenea,  comisarului european pentru afaceri economice şi monetare va fi necesar să ii fie atribuită o influență asemănătoare cu a celui pentru concurenţă, care “este respectat şi temut în toată lumea”.

Un alt aspect adus în discuție de Schaeuble este reprezentat de schimbările instituţionale necesare pentru creearea unei  uniuni fiscale,  care, în mod real, va  restrânge suveranitatea statelor naţionale şi a drepturilor pe care acestea le au în materie bugetară.

Pentru parlamentarii europeni, ministrul german de finanţe iși dorește “un drept de vot flexibil”.  În acest sens, el este de părere că în cadrul Parlamentului European ar trebui să existe mai multe grupuri parlamentare diferenţiate, care sa aibă capacitatea de a lua decizii ce aparţin exclusiv de statele zonei euro sau de cele din spaţiul Schengen.