10.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 13:10

Bugete mai mari la Camera Deputaților și la Senat. Proiectul Legii bugetului pe 2016, retrimis la Comisii

spot_img

Plenul reunit al Parlamentului a retrimis proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016 la Comisiile de buget-finanțe pentru un raport suplimentar cu privire la bugetele Camerei Deputaților și Senatului.

“Comitetul liderilor vă propune retrimiterea la comisie a bugetului de stat, termen până mâine dimineață (marți – n.r.) la ora 10.00, pentru a completa cu cifrele aprobate pentru bugetele Camerei Deputaților și Senatului”, a afirmat luni președintele de ședință, Valeriu Zgonea.

Propunerea a fost adoptată cu 249 de voturi pentru și 2 voturi împotrivă.

Înainte de a retrimite la comisiile de specialitate proiectul legii bugetului de stat, senatorii și deputații au votat pe articole, fără a da un vot pe proiectul integral, toate cele 63 de articole ale actului normativ.

Comisiile reunite de buget au aprobat, luni, majorarea bugetelor Camerei Deputaţilor şi Senatului, ca urmare a hotărârilor plenurilor celor două Camere, cu unanimitate de voturi, suplimentare totală fiind de aproximativ 81 de milioane de lei.

”Vă propun să fiţi de acord să înlocuim anexele care conţin cele două bugete, al Camerei Deputaţilor şi al Senatului, din forma adoptată iniţial, în forma care corespunde hotărârilor celor două Camere ale Parlamentului. La Camera Deputaţilor de la 295 de milioane de lei ajungem la 340 de milioane de lei, o diferenţă de 45 de miloane de lei. La Senat de la 130 la 166 de milioane de lei, o diferenţă de 36 de milioane de lei”, a declarat preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Viorel Ştefan.

El a afirmat că majorarea bugetelor se impune ca urmare a creşterilor salariale de 10%, dar şi ca urmare a producerii efectelor ordonanţei privind majorarea indemnizaţiilor înalţilor demnitari.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, sursa de finanţare a majorărilor celor două bugete este ”Anexa Ministerului Finanţelor Publice, finanţare acţiuni generale de la tittlu de cheltuieli alte transferuri”. Majorarea bugetelor Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost votată cu unanimitate de voturi.

Camera Deputaţilor şi-a votat, luni, noul buget, mai mare cu 27 de milioane de lei decât era prevăzut în forma Guvernului. Astfel, Camera Deputaţilor primea, iniţial, de la Guvern, 313,7 milioane de lei, însă deputaţii au cerut Ministerului Finanţelor o majorare cu aproximativ 27 de milioane de lei, pentru plata majorărilor salariale decise de Guvern în ultimele luni.

Ministerul Finanţelor a anunţat că Parlamentul va primi aceşti bani la rectificarea bugetară.

În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Senatul, care a solicitat o majorare de 36 de milioane de lei pentru bugetul propriu, din aceleaşi considerente. Răspunsul ministerului a fost identic, ministrul Anca Dragu promiţând fonduri suplimentare la rectificare.