19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 11:57
No menu items!

Buffer-ul Finanțelor ar acoperi plata salariilor bugetarilor și a pensiilor pentru trei luni

spot_img
Buffer-ul Finanțelor ar acoperi plata salariilor bugetarilor și a pensiilor pentru trei luni
sursa foto: evz.ro

La un buffer de 6,3 miliarde de euro, cât păstrează Ministerul Finanțelor Publice (MFP) la BNR, statul ar putea plăti salariile bugetarilor și pensiile pentru trei luni. Asta deși banii sunt păstrați pentru situații-limită, cum ar fi dificultăți în finanțarea datoriei publice sau ale deficitului bugetar.

Marţi, în cadrul şedinţei extraordinare de Consiliu Judeţean Caraş-Severin, preşedintele Consiliului, Sorin Frunzăverde, fiind întrebat despre alocările bugetare, a răspuns că bugetul naţional este mult sub limită.

Afirmaţia a fost susţinută în şedinţa extraordinară a CJ privind bugetul judeţului pe acest an, după ce unul dintre consilierii judeţeni a insinuat că bugetul alocat nu acoperă cheltuielile pe anul 2013.

„În acest moment situaţia bugetară naţională este dramatică. Nu ştim de unde vom plăti a doua tranşă pentru FMI în iunie (…) Situaţia este cea care este, adică dacă vom plăti salariile şi pensiile să fim fericiţi”, i-a răspuns Frunzăverde consilierului judeţean.

Premierul Victor Ponta l-a contrazis pe Frunzăverde şi a afirmat că Guvernul dispune de bani atât pentru salarii şi pensii, cât şi pentru FMI, adăugând însă că poate banii de salarii vor fi tăiaţi chiar la acest consiliu judeţean, unde „oamenii vor la TV”.

Anul trecut, statul a cheltuit 107,8 miliarde de lei (aproximativ 24 de miliarde de euro) cu salariile bugetarilor și asistența socială. La un buffer de 6,3 miliarde de euro, atât cât au reușit să adune Finanțele, Guvernul ar putea plăti, în caz de urgență, salariile în sistemul public și pensiile vreme de trei luni.

Veniturile fiscale în bugetul general consolidat au scăzut cu 1,2% în primele două luni ale acestui an, cea mai mare contribuție la această scădere având-o încasările din impozitul pe profit, care s-au prăbușit cu peste 77% față de perioada similară a anului trecut. Astfel, veniturile vărsate din profitul companiilor private s-au ridicat la numai 365 de milioane de lei la 28 februarie 2013, față de 1,6 miliarde de lei în aceeași perioadă din 2012.

Pe de altă parte, au crescut semnificativ cheltuielile cu salariile bugetarilor, cu 16,6%, la fel și cele cu bunurile și serviciile sectorului public, cu 8,4%.

După primele două luni, deficitul bugetar a ajuns la 0,4% din PIB, în condițiile în care ținta asumată în angajamentele cu FMI și Comisia Europeană, pentru finalul acestui an, este de 1,7% din PIB, de la 2,2% din PIB în 2012.

Cosmina Croitoru