12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 14:17

Budapesta: Relația cu România, afectată de ”provocări mari”, în special din cauza lui Ponta

spot_img

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat că relația bilaterală a Ungariei cu România este caracterizată prin”provocări mari” și este la un punct minim din cauza fostului prim-ministru Victor Ponta, care ”a lansat multe atacuri” la adresa Ungariei, a transmis marți agenția MTI.

Szijjarto a fost audiat într-o comisie a Parlamentului Ungariei, pe tema relațiilor bilaterale ale Ungariei. Despre celelalte state vecine, Szijjarto a afirmat:

  • Relațiile cu Slovacia și Serbia sunt “extrem de bune”. În pofida faptului că relațiile sunt afectate de ”provocări majore, tensiuni și chestiuni istorice”, cooperarea pragmatică a dus la rezolvarea situației.
  • Relațiile cu Croația nu au fost ”niciodată atât de proaste”. Motivele sunt criticile Croației la adresa politicii anti-migrație a Ungariei și eșecul Croației de a operaționaliza interconectorul de gaze. Această circumstanță a făcut ca Ungaria să se reorienteze spre o legare a sistemului energetic de Slovenia.
  • Relația cu Ucraina se bazează pe sprijinirea independenței, suveranității și integrității teritoriale, în contextul conflictului cu Rusia. De asemenea, Ungaria se supune deciziei comune a UE în privința sancțiunilor asupra Rusiei.

În acest an, Victor Ponta și reprezentanții Guvernului de la Budapesta au avut mai multe dispute. Ponta a criticat în special atitudinea reticentă a Ungariei din Consiliile UE în care s-a discutat pachetul de sancțiuni la adresa Rusiei și politica de a construi garduri la granițe pentru a bloca fluxul de migrație.