17.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 17:24

Budapesta îi răspunde lui Victor Ponta: Ungaria sprijină poziția UE în privința sancțiunilor anti-Rusia

spot_img

Ungaria amintește din nou de efectele economice negative pe care le suportă

 steag_ungaria

Ungaria a acționat întotdeauna în acord cu poziția comună europeană pe problema sancțiunilor împotriva Rusiei, a afirmat Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, ca reacție la comentariile recente ale prim-ministrului României.

Victor Ponta a fost citat de agenția Reuters cu următoarea declarație: ”Nu vreau să vorbesc despre un [stat] vecin, dar cred că poziția Ungariei în privința Rusiei nu este doar un prilej de îngrijorare pentru România, ar trebui să fie un subiect de discuție la nivel european”.

Potrivit agenției MTI, MAE ungar a afirmat că a respectat linia UE, în pofida efectelor negative economice, cu impact semnificativ asupra economiei.

Ministerul a citat cifre ale Eurostat, care arată că, în pofida sancțiunilor și embargoului pe produse alimentare și produse speciale, România a reușit să crească exporturile către Rusia cu 5%.

În luna februarie, premierul ungar Viktor Orban l-a primit pe Vladimir Putin la Budapesta, în prima întâlnire bilaterală a liderului rus cu un lider din UE, după anexarea Crimeei și atacarea estului Ucrainei, spărgând astfel un embargo diplomatic implicit. De asemenea, Budapesta merge pe înțelegeri bilaterale cu Moscova în domeniul energiei nucleare și al transportului de gaze și s-a declarat împotriva înăspririi sancțiunilor economice.