11.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 22:26
No menu items!

Budapesta finanţează învăţământul maghiar din România

spot_img

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat miercuri, la Târgu Mureş, la deschiderea anului academic la Universitatea Sapientia, că până în anul 2014 guvernul de la Budapesta va acorda acestei instituţii de învăţământ superior şi Universităţii Partium  patru miliarde de forinţi, adică aproximativ 15 milioane de euro.

‘Prin acest acord Ungaria dovedeşte că este în stare să înfiinţeze o universitate maghiară în afara graniţelor statului ungar’, a afirmat Viktor Orban.

Alături de premierul ungar, au mai semnat acordul referitor la dezvoltarea  învăţământului superior de limba maghiară Kato Bela, preşedintele Fundaţiei Sapientia, europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedintele Universităţii Creştine Partium, David Laszlo, rectorul Universităţii Sapientia, şi Janos-Szatmari Szabolcs, rectorul Universităţii Creştine Partium.

Rectorul Universităţii Sapientia, David Laszlo, a subliniat că prin fondurile care vor fi alocate de Guvernul Ungariei cele două universităţi, Sapientia şi Partium, vor continua practic investiţiile începute la Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc şi Oradea.

Secretarul de stat în ministerul ungar de Externe Nemeth Zsolt declara în august acest an că e de părere că guvernul României ar trebui să finanţeze, alături de cel al Ungariei, lucrările la o nouă facultate a Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca, după ce instituţia a primit acreditare din partea autorităţilor române în 2010.

Tot atunci, rectorul Universităţii Sapientia, David Laszlo, declara că executivul ungar a alocat până acum pentru lucrările la sediul Facultăţii de Ştiinţe şi Arte suma de 400 de milioane de forinţi (1,4 milioane de euro) şi că există promisiuni ferme că suma va fi dublată pentru anul viitor, în vederea finalizării proiectului.
Universitatea Sapientia şi-a propus printre proiectele sale de dezvoltare construirea la Cluj-Napoca a unei noi clădiri în valoare de 300 milioane de forinţi. La Târgu Mureş urmează să se contruiască un cămin studenţesc cu 240 de locuri, iar al Miercurea Ciuc se va extinde clădirea universităţii cu laboratoare de biotehnologii.

În Universităţile Sapientia şi Partium învaţă peste 3 000 de studenţi, dintre care 1 000 la Târgu Mureş