9.2 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 0:58

Bucureștiul atinge luni rata de infectare de 7,56 la mia de locuitori. Cum se aplică noile restricții

Restricțiile în vigoare în București în această seară, între care închiderea magazinelor la ora 18.00 și interzicerea circulației de la ora 20.00, ar trebui să se aplice, potrivit noilor reglementări legale, și săptămâna viitoare, de luni până vineri. Asta pentru că, deși autoritățile nu au făcut niciun anunț oficial, potrivit noului mod de calcul al incidenței îmbolnăvirilor, rata de infectare va fi, luni, în București, de 7,56 la mia de locuitori. 

Cum se calculează incidența îmbolnăvirilor

Astfel, așa cum explica la finele acestei săptămâni ministrul sănătății Vlad Voiculescu, pentru calculul ratei sunt luate în considerare numărul cazurilor înregistrate în primele 14 zile dintr-un interval de 17 zile, raportat la numărul de locuitori. De exemplu, pentru calculul de luni al ratei îmbolnăvirilor în București, autoritățile vor aduna cazurile înregistrate în perioada 13 martie – 26 martie 2021, cifra totală fiind apoi raportată la o populație de 2,2 milioane de locuitori.

Pentru pragul de 7,5 la mia de locuitori de la care noile restricții se impun și în cursul săptămânii, Capitala trebuie să înregistreze 16.500 de cazuri în primele 14 zile ale unui interval de 17. 

Potrivit datelor oficiale, în perioada 13 martie – 26 martie 2021, numărul total de cazuri înregistrat în București este de 16.636, ceea ce indică faptul că luni, rata de infectare, calculată potrivit noilor reguli, va fi de 7,561 la mia de locuitori. 

Datele fiind publice, oricine are acces la ele. Iar dacă oricine este interesat poate face acest calcul simplu, este evident că autoritățile îl cunosc deja. Noul mod de calcul le dă, practic, posibilitatea să afle cu 3 zile înainte ce au de făcut și să pregătească aplicarea noilor restricții. 

Care sunt noile restricții aplicabile în București de duminică seară

Sursa Zilei a publicat, sâmbătă, Hotărârea adoptată de Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiului București, care specifică care sunt noile restricții și cum vor fi aplicate. 

Astfel, Comitetul a dispus pentru București următoarele măsuri pentru 14 zile, putând fi reevaluate la atingerea pragului de 7,5 la mia de locuitori:

  • Circulația persoanelor în afara locuinței este interzisă între orele 22.00 – 5.00 de luni până joi. De vineri până duminică inclusiv, e interzisă părăsirea locuinței între orele 20.00 – 5.00.

Sunt prevăzute și excepții: deplasarea în interes profesional, pentru asistență medicală, vaccinare și cumpărarea de medicamente, pentru persoanele în tranzit, pentru îngrijirea copilului/bătrânilor sau decesul rudelor. De asemenea, este prevăzută excepția pentru persoanele aflate într-un pericol sau risc iminent, cu apelarea numărului de urgență 112. ”Am adoptat special această excepție pentru a atrage atenția asupra victimelor violenței domestice. Acestea pot părăsi domiciliul și după orele-limită, există o preocupare reală pentru aceste persoane”, a declarat prefectul Alin Stoica, citat de G4Media.ro.

Pentru sărbătoarea de Pesah e permisă circulația în 28 martie, în intervalul orar 20.00 – 22.00, iar pentru slujba de Paștele catolic e permisă în perioada 3-4 aprilie, în intervalul 20.00 – 2.00.

  • Firmele care desfășoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și/sau deschise, publice și private, pot avea program în intervalul 5.00 – 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar de luni până joi, în intervalul 5.00 – 21.00, cu condiția menținerii ratei la cel mult 7,5 cazuri la mia de locuitori. Sunt exceptate farmaciile, benzinăriile, livratorii la domiciliu și transportatorii de persoane.
  • Sălile de sport și de fitness se închid.
  • Accesul în mall-uri trebuie realizat astfel încât să se asigure distanța de 2 metri între clienți și minimum 7 mp de persoană.
  • Accesul în piețele agro-alimentare se va face în limita a maximum 50% din capacitate.
  • Copiii de grădiniță și elevii din învățământul primar fac ore cu prezență fizică.
  • Prezența fizică este valabilă pentru elevii in anii terminali, dar cu maximum jumătate din clasă.

Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență al Municipiului București poate fi consultată AICI.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT. Care sunt noile restricții aplicabile în București de duminică

Raluca Dan