20.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 15:31

Bucureștenii aleg frigul în locul facturilor uriașe. Zeci de asociații de locatari cer amânarea furnizării agentului termic

spot_img

Situația în București se anunță critică pentru iarna care bate la ușă. Sute de mii de familii din peste 60.000 de blocuri au șanse mari să își petreacă iarna dârdâind de frig în locuințe. Trist este că 20 % dintre asociațiile de proprietari au solicitat deja amânarea furnizării agentului termic de teama că nu vor putea plăti facturile uriașe la energie și gaze. Pe site-ul Termoenergetica lista cu blocurile care nu au apă caldă are 31 de pagini.

De teama facturilor uriașe, 20 la sută dintre asociațiile de proprietari au cerut amânarea furnizării agentului termic pentru noiembrie, lună în care începe și compensarea facturilor la energia termică pentru consumatorii vulnerabili.

În Sectorul 6 al Capitalei, situația pare dramatică. Circa 60.000 de apartamente din riscă să rămână și iarna aceasta fără căldură, pentru că electrocentrala de care depind, singurul CET privat din Capitală, a oprit livrarea de agent termic.

Constantin Bucur, director al CET Vest Energo: “Nu am mai avut puterea să cumpărăm gazul, să plătim contractul și ni l-au oprit. Prețul gazului anul trecut pe timpul ăsta era undeva la 80 lei și acum e 600 lei. A venit Termoenergetica. Am acumulat o datorie și la ei în momentul de față de vreo 5 milioane de euro”.

Și în Sectorul 1 sunt mari probleme.

“Grivița și Energo sunt oprite. Este o foarte mare problemă, mai ales pentru sectorul 1 și nu putem să lăsăm jumătate din sectorul 6 în frig total. Vom încerca din energia termică din sistem să distribuim peste tot. Asta înseamnă că va fi mai puțin peste tot”, a declarat Claudiu Crețu, director Termoenergetica, potrivit Digi24.

C.Dumitrescu