27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 15:05
No menu items!

Bucureștiul se pregătește pentru un nou acord cu FMI

spot_img

România va finaliza în ianuarie 2013 actualul acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), cu două luni mai devreme decât era programat, şi va încheia un nou acord în luna februarie, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu.

,, Acest acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor”, a declarat vineri ministrul prezent la Bucharest Forum.

Florin Georgescu a precizat că misiunea FMI va reveni la Bucureşti cel mai probabil în jurul datei de 15 ianuarie, când va fi cert că bugetul pe 2013 este gata, indiferent de cine va forma noul guvern după alegerile din decembrie.

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află de marţi la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi evoluţiile făcute în reformele structurale. Vizita se va încheia pe 14 noiembrie

Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.

Și președintele Traian Băsescu afirma, la întâlnirea de joi cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că acordul cu FMI ar trebui renegociat și că nu numai criza, ci și autoritățile românesunt vinovate de eșecul unor privatizări.

”Cred că este momentul corect să ne uităm la acordul existent şi să vedem câteva elemente ale viitorului acord. După cum am discutat cu premierul, cu guvernatorul BNR, vom alege să avem un nou acord cu FMI, pentru un an sau doi, vom vedea”, a spus președintele Traian  Băsescu.