15 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 14:15
No menu items!

Bucureștenii care nu își declară câinii, amendați cu 3.000 lei începând cu ianuarie 2014

spot_img

Bucureștenii care nu își declară câinii, amendați cu 3.000 lei începând cu ianuarie 2014
foto: lumeanimalelor.ro

Bucureștenii care nu își vor declara câinii în următoarele șase luni vor putea fi amendați, începând cu ianuarie 2014, cu suma de 3.000 lei, a declarat Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).

În plus, cei care vor opta pentru nesterilizare, vor avea de plătit o taxă anuală de 150 lei.

Băncescu a precizat că persoanele care dețin câini mai mari de patru luni trebuie să declare animalele la ASPA până în luna ianuarie a anului viitor.

Proprietarii care nu vor face acest lucru și care vor fi depistați, în urma unor reclamații primite de la cetățeni sau în cadrul acțiunilor de teren desfășurate de ASPA, vor primi o amendă în valoare de 3.000 lei.

Declararea animalelor se poate face prin poștă sau prin fax și pe mail.

“De asemenea, se va putea face înregistrarea câinilor la unul dintre cabinetele medicale partenere. Lista o vom publica pe site-ul ASPA, după încheierea procedurilor legale”, a declarat Răzvan Băncescu.

Cei care se vor prezenta la sediul Autorității pentru declararea câinilor vor primi câte un card cu serie unică. Pe acesta vor fi trecute datele de identificare ale animalului, talia, culoarea și rasa animalului, precum și adresa, numărul de telefon și numele deținătorului.

Potrivit lui Băncescu, proprietarii vor putea opta pentru nesterilizarea câinilor, însă vor fi înregistrați la ASPA pentru a plăti anual o taxă de 150 lei pentru fiecare câine nesterilizat. Deținătorul nu va avea de achitat nicio taxă doar în situația în care animalul este sterilizat în momentul declarării sale.

Câinii utilitari și câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne sunt exceptați de la înregistrare.

De la sterilizare sunt exceptați câinii utilitari, câinii de vânătoare, câinii cu drept de montă înregistraţi de Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti, precum şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Amenzi de 3.000 lei vor fi aplicate și în cazul în care în urma termenului de șase luni, la controlul inspectorilor vor fi găsite asociaţii sau organizaţii care nu au declarat toate activităţile legate de aceste animale.

Amenzile vor fi aplicate de polițiștii locali și inspectorii de la Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București.

Lucian Mera