1 C
București
miercuri, 26 ianuarie 2022 - 22:48
No menu items!

Bruxelles: Întregul teritoriu al României va fi eligibil pentru ajutoare de stat la capitolul dezvoltării regionale

spot_img

comisia UE

Întregul teritoriu al României va fi eligibil pentru ajutoare regionale pentru investiții în perioada 2014-2020, potrivit unui comunicat de miercuri al Comisiei Europene.

Executivul UE a aprobat, în temeiul normelor UE în materie de ajutoare de stat, harta României privind acordarea ajutoarelor de stat pentru dezvoltarea regională în actualul cadru financiar.

”Nivelurile maxime ale ajutoarelor care pot fi acordate proiectelor regionale de investiții realizate de întreprinderile mari din zonele asistate se situează între 10% și 50% din costurile totale ale investiției, în funcție de regiune. Pentru investițiile realizate de IMM-uri, aceste procente pot fi majorate”, se arată în comunicatul citat.

Harta va fi valabilă în perioada 1 iulie 2014-31 decembrie 2020.

”Noua hartă a ajutoarelor regionale stabilește un cadru clar în care România poate promova investițiile productive în regiunile defavorizate în perioada 2014­-2020”, a afirmat Joaquin Almunia, comisar pentru Concurență și vicepreședinte al Comisiei Europene.

Studiul Comisiei arată că 89% din populația României trăiește în regiuni care au un PIB pe cap de locuitor sub 75 % din media UE. Aceste regiuni sunt eligibile pentru ajutoare regionale la intensități maxime, variind între 35% și 50% din costurile eligibile ale proiectelor de investiții.

Regiunea din jurul Bucureștiului, în care locuiește 10,6 % din populația României, va putea să beneficieze de ajutoare regionale pentru investiții la intensități între 10 % și 35 %, pentru că valoarea PIB/capita este mai mare de 75% din media UE. În regiunea Vest, ajutorul va avea maxim 10% din valoarea proiectului, datorită avansului PIB.

Vlad Bârleanu