22.7 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 12:44
No menu items!

Britanicii riscă să rămână fără puburi din cauza facturilor la energie

spot_img

Asociația care reprezintă puburile și industria berarilor din Marea Britanie a cerut, marți, guvernului să elaboreze de urgență un pachet de ajutor care să ajute localurile să rămână deschise în contextul creșterii astronomice a prețului la energie, relatează Reuters.

Autoritatea britanică de reglementare în sectorul energetic a anunțat săptămâna trecută că facturile la energie vor crește cu 80% în Marea Britanie începând cu luna octombrie, procent de la care prețul va fi plafonat.

Însă plafonarea prețului nu va fi extinsă și pentru companiile britanice, aceștia riscând să se confrunte cu facturi cu până la 300% mai mari.

Asociația Puburilor și Berarilor Britanici afirmă într-o scrisoare transmisă premierului Boris Johnson că localurile din Marea Britanie se vor confrunta cu închideri în masă din cauza costurilor exorbitante cu energia.

Ei cer plafonarea prețurilor pentru afacerile mici și acordarea unui grant suplimentar care să sprijine pub-urile.

„Nu există niciun dubiu că fără intervenții rapide și substanțiale din partea guvernului vom asista la un număr uriaș de puburi care își vor închide ușile pentru totdeauna, lăsând oamenii fără locuri de muncă într-o perioadă de criză în ceea ce privește costul traiului”, adaugă reprezentanții din industrie.

Ministrul britanic de Externe, Lizz Truss, actuala favorită să îl înlocuiască pe Boris Johnson la șefia Partidului Conservator și devină noul premier de la Londra, a declarat că preferă reduceri de taxe pentru a ajuta gospodăriile și afacerile să facă față creșterii prețurilor, în loc de prețuri plafonate.

Însă, reprezentanții puburilor avertizează că „pe măsură ce tot mai multe contracte cu preț fix urmează să expire, situația doar se va înrăutăți. Momentul să se acționeze este acum”.

Aceștia amintesc de asemenea că creșterea prețurilor la energie vine tocmai când sectorul a început să își revină după închiderile repetate ale localurilor din cauza pandemiei de COVID-19.

„După ce au supraviețuit provocărilor fără precedent cauzate de pandemie, puburile și berarii se confruntă din nou cu o criză existențială din cauza unor circumstanțe pe care nu le pot controla”, se mai arată în scrisoarea trimisă lui Boris Johnson.

Unul dintre cele mai cunoscute puburi din Marea Britanie, „Lamb and Flag”, s-a închis în luna ianuarie a anului trecut după o istorie de peste 450 de ani în care a supraviețuit Marii Ciume însă nu și pandemiei de COVID-19.

                                                                                                                  Adina Silav

SURSA FOTO: Twitter